Moedervlekken

Moedervlekken zijn de samenkomst van cellen die pigmenten vormen. Vaak zijn deze in de vorm van lichtbruine of donkerbruine vlekjes. Sommige van deze vlekjes kunnen groter worden. Hierdoor worden ze gevoeliger en kunnen er irritaties optreden zoals pijn en jeuk. Moedervlekken kunnen al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar meestal ontstaan deze pas vanaf de peutertijd tot ongeveer het veertigste levensjaar.


Gevaarlijk
Sommige moedervlekken kunnen gevaarlijk zijn. Deze kunnen ineens veranderen in een melanoom. Dit is een aandoening van de huid die kwaadaardig is. Een voordeel van deze aandoening is, dat deze voor het oog te zien is. Hierdoor kan deze bij tijdig ingrijpen verwijderd worden.

Verwijderen
Het verwijderen van de vlek of vlekken is dus zeer belangrijk. Zeker voor de gezondheid. Ook wordt het verwijderen van deze vlekken vaak gedaan omdat men de vorm of de grootte raar vindt en het dus niet vindt uitzien. Eigenlijk dus uit schoonheidsoverwegingen. Afhankelijk van de vlek kan de verwijdering op een aantal manieren gedaan worden. Vlekken die niet direct op de huid liggen worden meestal met een lasserbehandeling verwijderd. De pigmentlaag wordt door de laser afgebroken, waardoor de moedervlek lichter wordt. Na enkele behandelingen zal de vlek zo licht zijn, dat deze niet meer opvalt.

Behandeling
De behandeling vindt meestal onder narcose plaats. Dit is dan een plaatselijke verdoving. De plek zelf en een gebied er omheen wordt dan verdoofd, waarna de ingreep kan plaatsvinden. Een moedervlek die in de huid zit zal moeten worden weggesneden. De moedervlek zal na de verwijdering worden onderzocht op verdachte afwijkingen. Indien deze er zijn zal er een verdere behandeling besproken worden.

Na de verwijdering
Als de moedervlek verwijderd is dan zal men niet al te veel pijn meer hebben. Afhankelijk van de locatie kunnen de hechtingen na een week of twee verwijderd worden. Wel zal men aan de verwijdering een litteken overhouden. Dit zal zeer klein zijn. De moedervlek zelf zal niet meer terug komen.

Klinieken
Moedervlekken worden meestal verwijderd in speciale klinieken. Vaak gebeurt dit door een plastische chirurg. Kies wel een betrouwbare en erkende kliniek uit als je een moedervlek wilt laten verwijderen. Zo weet je zeker dat het op een goede manier gebeurd. Je huisarts zal je een kliniek kunnen aanbevelen, of kijk zelf anders eens op internet. Vrijwel iedere kliniek heeft wel een eigen website waar je informatie vanaf kunt halen.