Maagverkleining

De naam zegt het eigenlijk zelf al. Maagverkleding is het verkleinen van de maag. Vooral mensen met zeer veel overgewicht maken hier gebruik van. Zo kunnen ze heel wat kilo’s verliezen en krijgen ze een betere gezondheid.


Overgewicht
Mensen met veel overgewicht kunnen te maken krijgen met diverse complicaties. Vooral het lichaam heeft onder het overgewicht veel te lijden. Mensen met veel overgewicht hebben extra veel kans op:
• Hart en vaatziekten.
• Diabetes.
• Klachten aan de gewrichten.
• Ademhalingproblemen.
Door al deze klachten is er veel kans dat hun leven ingekort zal worden. De kans is dus groot dat men aan een van bovenstaande klachten zal overlijden. De levensverwachting is stukken kleiner dan die van gezonde mensen.

Diëten
De eerste stap die iemand met overgewicht vaak neemt is het aangaan van diverse diëten. Er wordt van alles geprobeerd, van het aanpassen van de eetgewoontes tot shakes en pillen toe. Helaas zijn er maar weinig mensen die hiermee ook echte resultaten behalen. Dit omdat veel van deze diëten vaak gewoon te zwaar zijn om vol te houden.

Maagverkleining
Het verkleinen van de maag is meestal de laatste oplossing die er is. Toch wordt een maagverkleining niet zomaar bij iemand gedaan. Ook hiervoor zijn bepaalde regels die nageleefd dienen te worden voordat men voor een maagverkleding in aanmerking komt. Extreem zware mensen dienen vaak op eigen kracht toch nog wat kilo’s kwijt te raken. De ingreep wordt namelijk pas bij een bepaald gewicht gedaan. Bij iemand die te zwaar is en die men toch gaat opereren is het risico groot dat deze tijdens de operatie zal overlijden. Maagverkleding is er in de volgende soorten:
• Maagband.
• Maagballon.
• Gastrolplastiek.
• Bypass.
Hieronder wat meer uitleg over iedere optie.

Maagband
De maag wordt door het plaatsen van deze band kleiner gemaakt. Deze ingreep wordt vaak als eerste optie gezien omdat deze het minst gevaarlijke is.

Maagballon
Er wordt een ballon in de maag geplaatst die de maag kleiner maakt. Deze kan op een bepaald volume worden ingesteld. Voor de veiligheid van de patiënt moet deze wel na zes maanden verwijderd worden.

Gastrolplastiek
Tijdens een operatie wordt een gedeelte van de maag verwijderd en wordt de uitgang verkleind. Een nadeel hiervan is dat er in de maag lekkages kunnen ontstaan waardoor men toch weer meer gaat eten. Deze ingreep wordt dan ook maar zelden toegepast.

Bypass
Er wordt een omleiding gemaakt waardoor een deel van de maag en van de dunne darm wordt uitgezet. Er zullen minder voedingsstoffen worden opgenomen omdat het voedsel sneller verplaatst wordt en er dus sneller uitkomt.

Risico
Een maagverkleining doe je niet zomaar. Er zit een enorm risico aan. Hierbij kun je denken aan:
• Infecties.
• Complicaties van de narcose.
• Veel pijn.
Denk er dus goed over na als je zoiets wilt laten doen. Praat er eens met je huisarts over of informeer eens bij een kliniek die hierin gespecialiseerd is.