Grijs haar

De haarkleur wordt bepaald door melanine, een pigment. Naarmate we ouder worden, verliest het haar aan kleur en wordt het grijs. Dat komt omdat de concentratie van melanine in het haar afneemt. Er vormen zich kleine luchtbelletjes die de plaats van de melanine opvullen. Het haar wordt geleidelijk grijs. Als alle melanine is verdwenen, wordt het haar wit.


De kleur van het haar wordt bepaald door de concentratie en de diepte van pigmentcellen, melanocyten genoemd. Pigmentcellen die zich bevinden bij de basis van elke haarfollikel, bepalen de kleur van het haar gedurende de kindertijd. In de loop van de jaren tot de drager de middelbare leeftijd bereikt, sterven steeds meer van deze pigmentcellen af. De cellen kunnen niet opnieuw pigment maken. Hierdoor wordt het haar langzaamaan grijzer.

Nu is het niet zo dat grijzend haar bij een middelbare leeftijd of ouderdom hoort. Helaas is het voor sommige mensen genetisch bepaald dat zij eerder grijs worden. Dit kan met erfelijkheid en ras te maken hebben. Stressgevoelige mensen kunnen ook eerder grijs worden. Andere factoren zijn: ondervoeding, groot verdriet, en ernstige ziekten. Deze factoren kunnen allemaal de productie van melanine tegenhouden of beïnvloeden. Met uitzondering van de genetisch bepaalde oorzaak (ras, erfelijkheid en leeftijd) kunnen grijze haren ten gevolge van de overig genoemde factoren met voedingsupplementen behandeld worden.

Je houdt het grijs worden van het haar in het andere geval dus niet of nauwelijks tegen. Je kunt het grijze haar wel camoufleren met kleurspoelingen of met haarverf. Met een kleurshampoo kun je ongeveer 25 tot 30 procent van de grijze haren dekken. Een kleurshampoo is daarmee een goede optie voor het camoufleren van beginnend grijs haar. Een kleurspoeling dekt grijze haren voor 50 tot 60 procent. Het is geschikt voor als je al voor de helft grijs bent. Niet alle modetinten zijn geschikt. De basis moet een natuurtint zijn. Haarverf dekt de grijze haren het best. Ook nu moet je als basis voor een natuurtint kiezen.

Vind je grijze haren wel wat hebben en wil je er niets aan veranderen, dan is het goed regelmatig een zilverspoeling te doen. Een zilverspoeling haalt de gelige gloed uit grijze haren. Met een zilverspoeling laat je de grijze haren stralen.