Gebitsrenovaties

Als men over gebitsrenovaties denkt dan wordt er al snel gedacht aan het trekken van alle tanden. Tegenwoordig zijn er echter meerdere mogelijkheden om het gebit weer in perfecte conditie te krijgen. Er zijn verschillende soorten gebitsrenovaties mogelijk.


Slecht gebit
Een slecht gebit kan te wijten zijn aan een aantal oorzaken:
• Slechte verzorging van het gebit. Slecht poetsen en reinigen.
• Niet naar de tandarts gaan. Het grootste probleem hierbij is angst voor de tandarts.
• Erfelijke aandoeningen. Ziektes of aandoeningen die in de familie voorkomen.
• Medicijngebruik. Medicijnen bevatten stoffen die het gebit kunnen aantasten.
• Ongevallen. Een kapot gebit doormiddel van ene ongeval. Men is op het gezicht gevallen.
Als deze dingen kunnen het gebit verslechteren waardoor dit er niet mooi en gezond meer zal uitzien.

Specialist
Een specialist zal naar het gebit kijken e beoordelen welke vorm van gebitsrenovatie het beste is voor iemand. In overleg met de patiënt worden alle mogelijkheden besproken en kan er gekozen worden de beste oplossing. De specialist zal eerst bekijken of er eigen tanden behouden kunnen worden. Vaak hoeven lang niet alle tanden verwijderd te worden, maar kan er gekozen worden voor plaatselijke renovatie.

Kronen en bruggen
Een duurzame vervanging van tanden zijn kronen en bruggen. Deze komen het dichtst in de buurt van de vorm en grootte van eigen tanden. Ze lijken dus het meeste op normale tanden. Een kroon is een kapje dat over de tand geschoven wordt. Zo kan een gebroken of kapotte tand weer vernieuwd worden. Het kapje kan van metaal of van porselein zijn. Een kroon wordt meestal gebruikt als de eigen tand niet sterk genoeg is om een vulling in te plaatsen of als de eigen tand misvormd of verkleurd is. Een brug is een soort van mini gebit. Op de plaats waar tanden ontbreken, kan een brug geplaatst worden. Een brug vervangt dus meer dan een tand.

Implantaten
Een implantaat is een soort van kunstwortel. Er wordt een schroef in de kaak vastgezet waarop een kunsttand bevestigd wordt. Een implantaat wordt letterlijk in de kaak gezet, Daarom dient deze ook van lichaamsvriendelijk materiaal gemaakt te worden zoals titanium of keramiek. Een implantaat kan bij iedereen waarvan de kaak is volgroeid. Vaak wordt hiervoor een leeftijd van 18 jaar aangehouden.

Kunst of klikgebit
Als iemand helemaal geen eigen tanden meer heeft dan kan men kiezen uit een kunstgebit of een klik gebit. Een kunstgebit of klikgebit vervangt dus de eigen tanden. Voordat deze geplaatst kunnen worden wordt er eerst een afdruk van de eigen tanden gemaakt. Op basis hiervan wordt een kunst of klikgebit gemaakt. Deze lijken dus gewoon op het eigen gebit. Oneffenheden of tanden die missen worden bijgemaakt. Een kunstgebit en klikgebit kunnen beiden uit de mond verwijderd worden. Een klikgebit zit zoals de naam al zegt vastgeklikt op de kaak doormiddel van twee implantaten. Zo kan iemand weer met een mooie glimlach voor de dag komen.