De juiste zithouding

De wervelkolommen bij mensen zijn bedoeld om mee te bewegen en niet om steeds mee stil te zitten. Toch zit het merendeel van de mens meer stil dan dat er bewogen wordt.


Zitten
Zitten doet iedereen veel per dag. Denk bijvoorbeeld aan:
• School. Kinderen op school zitten veel in hun bankjes en achter hun tafels.
• Werk. Iemand die op kantoor werkt zit vrijwel de gehele dag, ook iemand die veel rijdt voor het werk zit veel in de auto.
• Ontspanning. Bij ontspanning zitten we veel. Bijvoorbeeld tijdens het eten, tv kijken of een spelletje doen etc.
We zitten dus meer dan dat we bewegen. Helaas went het lichaam aan het vele zitten.

Ziektes
Door het vele zitten kunnen er diverse ziektes optreden. Deze worden ook wel zitziektes genoemd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
• Hoofdpijn.
• Schouderpijn.
• Armpijn.
• Nekpijn.
• Rugpijn.
Deze hebben dus allemaal met het veel en lang zitten te maken en ontstaan dus door een slechte zithouding.

Slechte zithouding
Een slechte zithouding kan het lichaam enorm veel schade aanrichten. Het lichaam is niet echt bedoeld om lang te zitten. Er wordt hierdoor een slechte zithouding aangeleerd. Deze houding kan voor overbelasting en verslapping van spieren en gewrichten zorgen.

Meubels
Het hebben van de juiste meubels helpt enorm bij aan het ontwikkelen van een juiste zithouding. Als je voor het werk veel zit dan is het belangrijk om een goede stevige stoel te hebben. Ook autostoelen kunnen tegenwoordig worden aangepast aan de wens van de klant. Zo kan deze ook verstevigd worden en in de juiste stand gezet worden waardoor men beter gaat zitten.

Balansstoelen
Tegenwoordig maken mensen met zitklachten steeds meer gebruik van de zogenaamde balansstoelen. Deze stoelen lijken op een kleinere uitvoering van de schommelstoel. Er is geen rugleuning. Men gaat in een soort van bidhouding zitten met de knieën onder op twee steunen. Het lichaam blijft zo langer in balans en men krijgt met minder klachten te maken.

Behandelen
Het behandelen van de vele klachten die een slechte zithouding met zich mee kan brengen gebeurd vaak door een masseur. Ook hier kun je een nieuwe en betere zithouding aanleren. Er worden oefeningen gedaan om de pijn te verlichten en gekeken welke houding wel in orde is. De behandelingen kunnen variëren van een paar sessies tot tientallen sessies. De huisarts kan je naar een masseur doorverwijzen.