Kruidentherapie tegen stress

Je kunt er veel aan doen om je gezond en fit te voelen. Zo kun je zorgen voor een gezonde, evenwichtige voeding en voldoende beweging. Maar in deze tijd lijden veel mensen aan stress. De werkdruk is hoog en privé moeten we ook van alles. We leven en eten te gehaast en beweging schiet er vaak bij in. De auto is sneller en de boodschappen zijn te zwaar. Opeens ontstaan er vage klachten. Ze zijn te vaag om ermee naar de regulier arts te gaan. Gelukkig zijn er alternatieve geneeswijzen.


Deze behandelen de mens als geheel. Neem bijvoorbeeld de (Chinese) kruidentherapie. Deze draagt bij aan een betere algehele gezondheid.
Chinese kruidentherapie baseert zich, net zoals de meeste alternatieve geneeswijzen, op het feit dat je klachten uit een disbalans in lichaam en geest is ontstaan. Met kruiden wordt het evenwicht hersteld. Dit is een andere werkwijze dan de reguliere geneeskunde, waar men de symptomen van een ziekte tracht weg te nemen.

Het heeft tijd nodig, voordat de kruiden hun werking laten merken. De kruiden zullen eerst het lichaam en geest aanmoedigen terug in balans te komen. De kruiden kunnen het niet alleen. Je moet je lichaam daarnaast voeden met gezonde voeding en een gezonde levensstijl volgen. De kruiden helpen om je lichaam en geest tot rust te laten komen. Je moet wel leren om naar je lichaam te luisteren om de teruggevonden balans te bewaken. Een lichaam dat in balans is, heeft voldoende weerstand tegen ziekte, maatschappelijke druk en andere stressoren.

De Chinese kruidentherapeut zal een kruidenpreparaat samenstellen die specifiek is afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie van een patiënt. Hij stelt een diagnose aan de hand van de medische geschiedenis van een patiënt, diens eetpatroon, leefwijze en gevoelsleven. Vervolgens zal de therapeut het lichaam op verschillende onderdelen onderzoeken. Hij zal noteren hoe het lichaam reageert of stress en voor welke ziekteverschijnselen de patiënt gevoelig is. Het onderzoek geeft de therapeut een idee van de verstoorde balans en aan de hand daarvan kan hij een kruiden formule samenstellen. Na het toedienen van het eerste kruidenpreparaat wordt iedere week gekeken of de samengestelde formule helpt de klachten te verminderen. Hierbij wisselt de samenstelling van het kruidenpreparaat telkens weer tot de klachten helemaal zijn verdwenen. Kruiden bevatten eigenschappen die een bepaalde energiewaarde (qi) leveren. De eigenschappen van de kruiden houden verband met de organen en systemen van het lichaam.