Knoflook voor de gezondheid

Knoflook staat vooral bekend om de reuk die er vanaf komt. Het wordt tijdens het eten bereiden gebruikt als smaakmaker om zo meer smaak aan het eten toe te voegen.


Gewas
Knoflook is een gewas dat valt onder bolgewassen. Andere bekende bolgewassen zijn:
• Uien.
• Bieslook.
Het gewas groeit voornamelijk in droge en zonnige gebieden. Vanuit Azië is knoflook jaren geleden naar Europa gekomen.

Smaakmaker
Knoflook wordt dus voornamelijk gebruikt om het eten wat meer smaak te geven. Vooral de Zuid-Europese keuken staat erom bekend veel knoflook te gebruiken voor de gerechten. Het heeft een zeer krachtige smaak en geur. De een vindt de geur heerlijk terwijl een ander de geur walgelijk vindt. De geur is ook lang na het eten nog aanwezig. Ook zijn er mensen die de smaak wel erg lekker vinden, maar de geur niet.

Knoflook voor de gezondheid
Al jaren wordt knoflook gebruikt voor de gezondheid. Er zitten geneeskrachtige eigenschappen in knoflook zoals de stof alliine. In het lichaam wordt deze stof omgezet in allicine. Deze stof heeft een positieve werking.

Werking
Knoflook heeft een bacterieremmende werking. Stoffen in knoflook werken preventief tegen hart en vaatziekten. Verder verlaagd knoflook een te hoge bloeddruk en verhoogt het de weerstand tegen schimmels en infecties. Knoflook is een natuurlijke manier om de gezondheid te bevorderen.

Dragees
Door de geur wordt knoflook niet snel gebruikt voor de gezondheid. Daarom zijn er bij de apotheek en drogist dragees verkrijgbaar waar wel de stoffen van knoflook in zitten, maar die niet de geur met zich meebrengen van knoflook. Een groot voordeel is dat mensen hierdoor niet de knoflookgeur uren met zich meedragen. De dragees kunnen zonder recept aangeschaft worden.

Ouderen
Veel ouderen gebruiken knoflook dragees. Vooral omdat ze vaker te maken hebben met hoge bloeddruk. De dragees kunnen eenvoudig met water worden ingenomen. Houd je wel aan de voorgeschreven hoeveelheid per dag anders kun je flinke maagklachten krijgen.