Verzorging van de intieme delen van je lichaam

Veel vrouwen hebben wel eens last van vaginale klachten. De meeste klachten ontstaan uit een verstoring van het vaginale milieu. Je kunt met het in acht nemen van de juiste intieme hygiëne veel vaginale klachten voorkomen. Houden de klachten na het volgen van onderstaande tips aan? Dan is het goed om even langs de huisarts te gaan. Mogelijk is er meer aan de hand.


In de vagina leven een groot aantal bacteriën. Deze bacteriën horen in een bepaald evenwicht met elkaar te staan. Het wordt de vaginale flora of het vaginaal milieu genoemd. Deze bacteriën hebben een beschermende functie. Als het evenwicht is verstoord, kunnen klachten als jeuk, onaangenaam geurende afscheiding of een branderig en/of droog gevoel ontstaan.

Was je vagina nooit met zeep. Gebruik bij voorkeur gewoon water. Zeep kan ervoor zorgen dat het evenwicht in de vaginale flora wordt verstoord. De hierboven vermelde klachten zijn het gevolg. Gebruik altijd een schoon washandje. Nog beter is het schoonspoelen van je vagina met de douchekop, zodat je helemaal geen washandje hoeft te gebruiken. Je kunt speciale producten gebruiken die gemaakt zijn voor intieme hygiëne. Ze bevatten vaak melkzuur en dat komt het vaginale milieu ten goede.

Gebruik zo weinig mogelijk inlegkruisjes. De opgezogen afscheiding kan gaan broeien, helemaal als je synthetisch ondergoed gebruikt. Je kunt in plaats van het gebruik van inlegkruisjes beter wat meer van ondergoed per dag wisselen. Gebruik liever katoenen broekjes. Het is heel gezond om bloot van onderen te slapen. Als de vagina meer lucht krijgt, kan ze overnacht het evenwicht herstellen.

Ga bij jeuk niet krabben. Hiermee veroorzaak je beschadigingen aan je vagina. Was je liever een paar keer per dag met water en dep je vagina droog.

Als je een grote boodschap hebt gedaan, veeg je de vagina en anus van voor naar achteren schoon. Zo houdt je de bacteriën uit de darm uit de buurt van de vagina. Deze kunnen in de vagina een infectie veroorzaken.