Lachen is gezond

Lachen is het beste middel om een depressie tegen te gaan. Het is een effectief wondermiddel, want het stelt de mens in staat, problemen het hoofd te bieden. Twintig minuten per dag stevig lachen, is even gezond als een stuk fietsen.


Lachen, gieren, brullen of schuddebuiken, hoe je ook wilt lachen, voluit lachen stimuleert de bloedsomloop, verlaagd de bloeddruk, brengt meer zuurstof in het bloed, stimuleert de inwendige organen en verbetert zelfs de stoelgang. Tijdens het lachen nemen de longen extra zuurstof op, wat een gunstig effect kan hebben bij mensen met astma. Wanneer je lacht, dan ontspant je lichaam. Spieren in het gezicht, in de hals, het middenrif en borst plus buik komen in beweging. Ze spannen aan en vervolgens ontspannen ze weer. Iedereen kent het vast wel; buikpijn krijgen van het lachen. Tijdens het lachen komt het stofje endorfine vrij wat een lustverhogende en kalmerende werking met zich meebrengt. Ditzelfde stofje komt ook vrij wanneer je aan het joggen bent. Ook het immuunsysteem bij mensen die lachen is beter, waardoor ze minder vatbaar zijn voor infecties.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de relatie tussen lachen en het verzachten van pijn. Wel een vaststaand feit is dat lekker lachen de sociale communicatie tussen mensen bevordert. Contact maken met iemand die lacht gaat veel makkelijker dan met iemand waar geen lachje vanaf kan.
Ook helpt het bij piekeren. Wanneer je lacht vergeet je even al je zorgen en je voelt je prettiger.

Tegenwoordig zijn er lach yoga oefeningen en lach yoga groepslessen. Lachen om niets kun je leren. Even wennen in het begin, omdat mensen niet gewend zijn om te lachen zonder reden. Maar op den duur merk je dat het eenvoudiger wordt en wie meer lacht zal ook steeds vaker spontaan lachen. Het kost je dus niets om je leven gezonder en leuker te maken. Het lachen, zelfs het nep lachen of denken aan lachen zorgt ervoor dat je beter in je vel gaat zitten. De lachsessies helpen tevens je zelfvertrouwen te verhogen, want zeg nou zelf als je lacht raak je remmingen kwijt, overwin je schuchterheid en word je openhartiger.

Kortom; Lachen is gezond voor lijf en leden, probeer het uit!