Zo berg je giftige stoffen veilig op voor kinderen

Jaarlijks bezoeken duizenden kinderen de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis wegens een vergiftiging. Per jaar worden 2300 kinderen daarvan opgenomen. Ieder jaar sterven drie kinderen aan vergiftiging. Het veilig opbergen van schadelijke stoffen kan het leven van je kinderen redden.


De meeste kinderen zijn onder de vijf jaar oud als ze de Spoedeisende Hulp bezoeken. Jonge kinderen zijn erg ondernemend. Ze willen niet alleen alles aanraken. Als het vloeibaar is of klein, willen ze het ook proeven. Ongelukkigerwijze zijn bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen vrolijk en kleurrijk verpakt, waardoor deze verpakkingen nog eens extra aantrekkelijk voor kleine kinderen zijn.

Het is daarom een goede zaak om giftige stoffen veilig op te bergen. Geef kinderen geen kans deze verpakkingen in handen te krijgen. Dankzij de huidige regelgeving moeten producten die gevaarlijke stoffen bevatten een waarschuwing op de verpakking hebben. Producten die kunnen zorgen voor inwendig letsel moeten worden voorzien van een zogenaamde kindveilige sluiting. Je moet twee handelingen verrichten om de dop van het product te krijgen, meestal knijpen en/of drukken en draaien. Kinderen krijgen de dop zo niet makkelijk open, maar vergis je niet in de inventiviteit van kleine kinderen.

Zorg daarom dat je kinderen niet bij gevaarlijke stoffen kunnen. Neem de volgende maatregelen:

* Berg gevaarlijke stoffen op een veilige (hoge) afgesloten plaats. Kies bijvoorbeeld de bovenste keukenkast en sluit deze af. Bewaar geneesmiddelen in een afsluitbare medicijnkast die je hoog ophangt in de slaapkamer.
* Koop schoonmaakmiddelen die weinig (of geen) schadelijke stoffen bevatten. Vaak kun je hiervoor terecht bij milieuvriendelijke producten. Lees de informatie op de verpakking.
* Bewaar schoonmaakmiddelen of middelen die schadelijke stoffen bevat altijd in de oorspronkelijke verpakking.
* Breng resten van schadelijke stoffen naar een inzamelingpunt voor chemisch afval.
* Houd sigaretten, alcoholische drank en cosmetica uit de buurt van kleine kinderen. Wist je dat het opeten van een sigaret een dodelijke afloop kan hebben voor een klein kind? Laat kinderen ook nooit toe om in handtassen te rommelen.