Kinderziekten

De naam zegt het al. Kinderziekten zijn ziekten die vooral bij kinderen voorkomen. Ieder kind krijgt wel met een of meerdere van deze ziekten te maken. Er is geen ontkomen aan. Tegen de meeste van deze ziekten zijn inentingen mogelijk. Deze inentingen voorkomen veel, maar houden niet alles tegen.


Soorten
Er zijn verschillende soorten kinderziekten. Het zijn voornamelijk infecties die kinderen kunnen oplopen. Denk hierbij aan:
• Waterpokken.
• Mazelen.
• Bof.
• Rode hond.
• Kinkhoest.
• Roodvonk.
• Hersenvliesontsteking.
Oorontstekingen en allergieën komen ook veel bij kinderen voor. Een infectieziekte wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus dringt het lichaam binnen en wordt na ongeveer zes uur actief in het lichaam. Het virus gaat zich vermenigvuldigen waardoor iemand ziek kan worden. Infectieziekten zijn vaak besmettelijk zoals verkoudheid of de waterpokken.

Behandelingen
Een virus dient niet behandeld te worden. Deze verdwijnt meestal vanzelf weer. In sommige gevallen moet men opgenomen worden om verder behandeld te worden. Een bacterie die men opgelopen heeft wordt meestal behandeld met antibiotica. Men kan de kans op het krijgen van kinderziekten verkleinen doormiddel van inentingen. Voor de leeftijden wanneer inenten is toegestaan en welke inentingen er allemaal zijn kun je het beste je huisarts raadplegen.

Besmettelijk
Veel virussen verspreiden zich via vocht uit het lichaam. Denk hierbij aan speeksel, bloed of snot. Druppeltjes komen in de lucht terecht waardoor anderen weer besmet kunnen raken. Besmettingen komen vaak voor in grote groepen zoals schoolklassen, gezinnen en sportverenigingen. Het beste kun je een kind dat ziek is dan ook tijdelijk gescheiden houden van de groep en in de ergste gevallen als ze flink ziek zijn lekker thuishouden. Rust kan wonderen doen, alleen is het rustig houden van een kind vaak moeilijk. Houdt ze goed bezig doormiddel van lezen, tv kijken of spelletjes doen.

Koorts
Een kinderziekte is in de meeste gevallen te herkennen aan koorts. De koorts zakt meestal vanzelf weer na enkele dagen. De lichaamtemperatuur van een kind hoort tussen de 36° en 37,5°C te zijn. Is de temperatuur hoger dan kan men van koorts spreken. Koorts geeft aan dat iemand ziek is, maar hoeft niet voor een ernstige ziekte te staan. Men hoeft dus niet direct in paniek te raken. Als de koorts aanhoudt dan is het beter om de huisarts te waarschuwen. Extreem hoge koorts kan tot koortsstuipen lijden. Het kind komt in een soort van shock terecht. Deze zijn meestal niet gevaarlijk, maar kunnen er eng uitzien. Het kind valt hierna snel in slaap. Tijdens zo’n aanval is het belangrijk dat er iemand bij het kind is. Zo kan dit zich geen pijn doen.