Kinderen en buikpijn

Buikpijn kan een lichamelijke en psychische oorzaak hebben. De klachten komen bij alle leeftijden voor. Let goed op signalen bij je kind. Raadpleeg altijd een arts als je ongerust bent. Buikpijn kan een symptoom voor een aandoening zijn, maar dat is het niet altijd. Vaak heeft voeding, angst of spanning met de klachten te maken.


Een zuigeling kan buikpijn te maken hebben met darmkrampjes en ontlastingsproblemen. De oorzaak kan in de (borst)voeding liggen. Misschien is de baby te gulzig. Soms is een allergie de boosdoener. Laat de baby door een arts onderzoeken. Een peuter kan door een verkeerde voeding, worminfecties, of een lichamelijke aandoening last van buikpijn hebben. Zorg ervoor dat je peuter voldoende drinkt en maak de voeding zo vezelrijk mogelijk. Peuters kunnen snel last hebben van verstopping. Verstopping kan ook weer leiden tot buikpijn. Het is soms een hele strijd om peuters gezond te laten eten. Zorg daarom voor zoveel mogelijk variatie in de voeding en probeer het zo lekker en leuk mogelijk te presenteren.

Soms is de buikpijn een signaal dat een kind niet lekker in zijn vel zit. Misschien wordt het gepest op school. Probeer met veel praten uit te vinden of de buikpijn wellicht veroorzaakt wordt door psychisch ongemak. Grote kinderen zijn vaak lastige eters, en verkeerde voeding kan leiden tot buikpijn. Ook spanningen door testen en proefwerken op school veroorzaken een verminderde eetlust en pijn in de buik. Let er op dat je kind voldoende voedingstoffen naar binnen krijgt. Steun je kind bij een moeilijke periode (bijvoorbeeld examentijd) op school.

Wanneer buikpijnklachten samen komen met misselijkheid en braken en/of diarree kan het zijn dat er sprake is van buikgriep of een infectie van het maag-darmkanaal. Meestal hebben er in dat geval meerdere kinderen last van op school of in de directe omgeving. Laat je kind veel drinken om uitdroging te voorkomen.

Om buikpijnproblemen te voorkomen is vooral een gezonde voeding erg belangrijk. Geef je kind volwaardige maaltijden. Maak voor een goede samenstelling gebruik van de richtlijnen, beter bekend als “de schijf van vijf” van het Voedingcentrum.