Kinderen en astma

Astma is een chronische aandoening aan de luchtwegen. Het valt in de categorie ontstekingen. Mensen met astma hebben last van benauwdheid en kortademigheid. Vaak gaat dit samen met een piepend geluid.


Aanval
Astma komt in een keer opzetten. Het wordt dan ook gezien als een aanval die ineens kan toeslaan. De spieren van de luchtbuisjes in de longen trekken ineens samen op een zeer krampachtige manier. Hierdoor wordt het normaal ademen bemoeilijkt en ontstaat er kortademigheid en benauwdheid.

Kinderen
Astma is de meest voorkomende chronische aandoening die voorkomt bij kinderen. Vooral kinderen tot een leeftijd van ongeveer 14 jaar krijgen vaak te maken met astmatische problemen. In Nederland zijn er meer dan 115.000 kinderen die aan astma lijden. Dit komt ongeveer neer op 1 op de 10 kinderen.

Invloed
Astma zelf en de behandeling ervan kan voor kinderen en hun ouders van grote invloed zijn op het dagelijkse leven. In de medicatie die kinderen krijgen tegen astma zitten corticosteroïden, hier kunnen weer andere bijwerkingen van optreden. Het middel werkt goed tegen astma alleen de bijwerkingen zijn erg vervelend. Veel mensen willen na een tijdje dan ook stoppen met dit middel omdat ze teveel last hebben van de bijwerkingen. Meer dan de helft stopt binnen een jaar ook met dit medicijn.

Soorten
Astma is onder te verdelen in 2 soorten:
• Allergische astma. Een aanval is vaak het gevolg van een allergische reactie op bijvoorbeeld spanning, stress of een bepaald product of stof. Ook zware inspanningen kunnen een aanval veroorzaken.
• Niet allergische astma. Er is geen duidelijke oorzaak voor de astma aanvallen.
Vaak komt het dus voor dat men door de astma ook allergische reacties op bepaalde stoffen gaat ontwikkelen.

Symptomen
Astma is een erfelijke ziekte. Het kan dus in een familie veel voorkomen. Astma kan verschillende symptomen met zich meebrengen.
Baby’s maken al snel teveel slijm en vocht aan. Symptomen bij baby’s zijn dan ook:
• Piepende ademhalingen.
• Ophopingen van slijm in de longen.
• Vaak last van een loopneus.
• Jeukende bultjes en vochtige blaasjes op het gezicht en tussen de haren.
Bij de iets oudere kinderen is het eenvoudiger om astma vast te stellen. Zij kunnen last krijgen van:
• Kortademigheid bij veel inspanningen.
• Vaker last hebben van allergieën.
• Als de temperatuur veranderd is er meer kans op een aanval.
• Vooral in de nacht veel last van benauwdheid, waardoor men slechter kan slapen en dus overdag vaak erg vermoeid is.

Behandelingen
Een kind is veel kleiner dan een volwassenen. Er zullen dan ook andere behandelingen nodig zijn om astma te behandelen bij een kind. Volwassenen hebben vaker dan kinderen last van aanvallen. Kinderen kunnen soms zelfs periodes hebben zonder aanvallen. De behandeling van astma bij kinderen bestaat uit 2 delen:
• Onderhoudsdosering. Deze bestaat uit ontstekingsremmers. Deze moeten regelmatig worden ingenomen. Dit is meestal in de vorm van pillen.
• Incidentele toediening. Dit is een medicijn dat toegediend moet worden als een aanval aan de gang is. De luchtwegen worden zo weer snel vrij gemaakt. Vaak is dit in de vorm van een pufje. Men spuit een klein beetje naar binnen en inhaleert dit goed.
De huisarts zal bekijken welke medicijnen het beste zijn. Soms zullen dit gewonen pillen zijn, maar het kunnen ook kauwtabletten zijn. Vrijwel iedereen die last van astma heeft maakt gebruik van pufjes.