Tips voor het afvallen

Wie aan afvallen denkt, denkt aan zwoegen in de sportschool, jezelf uithongeren en vooral veel drinken. Echter kun je ook zonder al te veel inspanning dagelijks op een verantwoorde manier het aantal calorieën terug brengen. Hier volgen een aantal handige tips die je zonder al te veel pijn en moeite wat kilootjes lichter kunnen maken.


Zorg voor voldoende nachtrust, want wanneer je voldoende slaapt werkt de stofwisseling optimaal.

Drink een groot glas water net voor de maaltijd waardoor je sneller vol zit. Of drink als je lekkere trek krijgt om zo de verleiding te weerstaan. Groene thee zorgt voor een snellere stofwisseling en matig of schrap alcohol gebruik. Hiervan word je dik.

Verklein je porties eten met één derde of één kwart en maak je eten op smaak met pikante specerijen zoals peper en ginger, want deze versnellen je spijsvertering.

Leg geen voorraden in je keukenkastjes aan, maar doe verstandig boodschappen. En heb je graag een tussendoortje, beperk je dan tot calorie arme producten zoals worteltjes, magere yoghurt of een stukje fruit. Wanneer je boodschappen gaat doen, zorg er dan voor dat je dit doet met een volle maag, zodat je de verleiding kunt weerstaan en geen onnodige lekkernijen gaat kopen.

Wanneer je hebt gegeten is het verstandig direct je tanden te poetsen. Dit voorkomt dat je nog iets zoetigs na gaat eten, want met een tandpastasmaak in de mond smaakt het lang zo lekker niet.

Neem de tijd om te eten. Ga niet gehaast eten en kijk ook liever geen televisie. Zorg dat je iedere hap goed fijn kauwt en dit rustig keer op keer doet. Je krijgt hierdoor sneller een verzadigd gevoel en je hebt ook minder moeite met de kleinere porties.
Tevens kan het luisteren naar muziek hetzelfde fijne gevoel teweeg brengen als het gevoel dat eten je geeft.

Natuurlijk helpt een beetje beweging ook mee om die paar kilo kwijt te raken. Neem eens wat vaker de fiets bij kleine stukjes of ga lekker lopen. Geen zin om in de regen te lopen, pak dan gewoon de stofzuiger nog een keer. Een brandschoon huis vergt enorm veel beweging en energie.

Het belangrijkste is om gemotiveerd te blijven en vooral je doel voor ogen te houden!