Ontharen

Ontharen is zeker niet iets van de laatste tijd. De oude Egyptenaren en Romeinen scheerden zich om religieuze redenen. Ontharen werd in de Middeleeuwen gedaan om infecties van ongedierte te voorkomen. Vandaag zijn er ook verschillende redenen om ongewenste haargroei te verwijderen. De één vindt het gewoon mooier en de ander vindt het hygiënischer. Je kunt vandaag de dag veel kanten op om de haren weg te werken. Er zijn zelfs permanente mogelijkheden, bijvoorbeeld met behulp van lasertherapie.


De goedkoopste oplossing is het wegscheren van de haren. Je hebt scheermesjes in alle vormen en maten, van goedkope wegwerpscheermesjes tot ‘naar het vrouwelijk lichaam gevormde’ luxere uitvoeringen. De scheermesjes werken nog prettiger met een scheercrème. Naast het handmatig scheren, kun je ook gebruik maken van het scheerapparaat. Deze zijn er ook in vele vormen en maten, voor de man, voor de vrouw en voor bepaalde lichaamsdelen.

De meest gemakkelijke manier is het gebruik van een ontharingscrème. Ze zijn er in crèmes, gels en mousses. Je smeert de inhoud op de huid en laat het een paar minuten intrekken. Vervolgens spoel je de huid af met water en je bent klaar. Het resultaat is gelijk aan die van het scheren. Na een paar dagen groeien de haren weer terug.

Als je wat langer resultaat van je scheerwerk wilt, dan kun je de haren harsen of waxen. Hierbij breng je hars aan op je huid, waardoor je haren in de hars vast komen te zitten. Dan trek je de hars tegen de haargroeirichting in van je huid. Zo trek je de haren inclusief de wortels van je huid. Het is even doorbijten, maar het resultaat houdt drie tot acht weken aan. De haren groeien steeds dunner terug, waardoor het karwei steeds minder pijnlijk wordt.

Je kunt kiezen voor het definitief verwijderen van de haren met behulp van IPL of de laser. Voor deze behandelingen kun je terecht bij de schoonheidsspecialiste. IPL staat voor Intense Pulsed Light. Het lijkt op de laser behandeling waarbij je de haarwortels vernietigd met lichtflitsen. Vaak zijn vele behandelingen nodig en ze zijn niet voor iedereen geschikt. De benaming definitieve haargroei verwijdering klopt ook niet helemaal. De behandelingen maken je ongeveer een jaar haarvrij.