Nagelbijten

Als je denkt dat nagelbijten alleen een hinderlijke kindergewoonte is, heb je het mis. Heel veel volwassen mensen hebben deze stressgevoelige gewoonte ook. Het nagelbijten werkt zowel bij kinderen als bij volwassenen als een soort uitlaatklep voor verveling, stress en nervositeit.


Verveling en stress zijn de meest voorkomende oorzaken voor het nagelbijten. Beide oorzaken gelden ook voor kinderen van 3 of 4 jaar oud. Tussen de 10 en 18 jaar, bijt vijftig procent op de nagels. De pubertijd heeft daar een grote vinger in de pap. Kinderen stoppen vaak vanzelf als ze ouder worden. In de leeftijd tussen 18 en 22 jaar, stopt ongeveer de helft automatisch. De rest volgt daarna rond de leeftijd van 30 jaar. Een klein percentage blijft over, tien procent om precies te zijn. Hiervan zijn het voornamelijk de mannen die met het nagelbijten door blijven gaan.
Nagelbijten is een vervelende gewoonte. Het ziet er niet fris uit, en dat is het ook niet. Er zit namelijk vaak vuil en viezigheid onder de nagels. Het nagelbijten veroorzaakt daarbij ook nog eens schade aan het gebit. Langdurig nagelbijten kan de nagelgroei beïnvloeden. Nagels kunnen gaan ingroeien.

Hoe stop je nu met een vervelende gewoonte? Je hebt verschillende producten bij de drogist of apotheek die je helpen met stoppen. Als je het product aanbrengt op je nagels, krijg je een hele vieze smaak in je mond. Op den duur zul je vanzelf stoppen. Je kunt bij kinderen ook vrolijk gekleurde kinderpleisters op de nagels plakken. Dit weerhoudt het kind op de nagels te bijten. Vrouwen kunnen kunstnagels aanplakken. Wie gewoon graag wat te knagen heeft, kan pepermuntjes of kauwgom kauwen. Als je bezig bent op iets te kauwen, zul je de nagels met rust laten. Is het nagelbijten een uiting van stress? Dan kun je overwegen via de huisarts een oplossing in de vorm van therapie te zoeken.