Littekens

Iedereen heeft ergens wel een litteken zitten. Of het nu groot of klein is, iedereen heeft wel eens een litteken overgehouden van bijvoorbeeld een valpartij als kind zijnde, een ingreep, ziekte, huidaandoening of een ongeluk.


Littekenvorming
Een litteken kan dus op veel verschillende manieren ontstaan. Een wond zal bij kinderen en jonge mensen sneller herstellen dan bij oudere mensen. Toch hebben jongeren meer kans op een dikker litteken dan oudere mensen. Dit omdat de huid vaak nog groeit en zich dus ophoopt bij de plaats waar het litteken zich gaat vormen. Door deze ophoping van de huid zal er een dikker litteken ontstaan. Een litteken op een plaats waar veel beweging in zit zal zich na verloop van tijd gaan uitrekken.

Therapie
De eigenschappen van een litteken of littekens kunnen op een aantal manieren verbeterd worden. Hiervoor zijn speciale therapie├źn. Dit worden ook wel littekentherapie├źn genoemd. Hierdoor kan ook eventuele pijn en jeuk verminderd worden. Afhankelijk van de aard en soort van het litteken zal er bepaald worden welke therapie geschikt zal zijn en het beste resultaat zal opleveren.

Massages
Ook massages kunnen een goede invloed hebben op littekens. De littekens kunnen hierdoor versoepelen en beperkingen van bewegingen worden verminderd. Men kan dus ook weer wat beter bewegen. Ook zal het litteken er anders uit gaan zien.

Kinesiotape
Na bijvoorbeeld een massage kan er op het litteken een soort tape geplakt worden. Dit is kinesiotape. Deze tape zal er voor zorgen dat het effect van de massage behouden blijft en soms zelfs nog verbeterd wordt. Een massage en het gebruik van de tape zorgen dus voor een sterker en beter resultaat.

Pleisters
Het weefsel van een litteken kan zachter gemaakt worden door het gebruik van speciale pleisters. Dit zijn siliconenpleisters. Hierdoor zal het litteken ook zachter en gladder worden. Ook zorgen deze pleisters voor minder jeuk en andere irritaties.

Peeling
Iets wat ook erg goed voor de huid is en het litteken zachter en gladder maakt, is een chemische peeling. Hierdoor ontstaat er vernieuwing van de opperhuid. De huid ziet er hierdoor een stuk egaler uit.

Camouflage
Mensen die niets aan hun littekens willen laten doen, maar er toch wat beter willen uitzien, kunnen kiezen voor een camouflage. Dit gebeurd meestal met make-up waardoor de littekens verborgen of verminderd worden.