Het bleken van tanden

Als kind hebben we allemaal een stralend wit en gezond gebit. Als we ouder worden komt hier vaak een flinke verandering in. Vooral de kleur van de tanden kan enorm veranderen.


Verkleuring
Bij verkleuring van de tanden komt er een zeer hardnekkige soort van aanslag op de tanden te zitten. Deze is met gewoon poetsen vrijwel niet te verwijderen. Het kleuren van het gebit is een natuurlijk proces. Toch zijn er ook verkleuringen die door andere dingen voorkomen. Denk hierbij aan:
• Roken. Tanden worden geel bruinachtig van het roken.
• Drinken. Door bepaalde dranken verkleuren de tanden ook. Bijvoorbeeld als men veel cola drinkt of koffie.
• Eten. Ook eten kan je tanden laten verkleuren.

Kwaliteit van het gebit
Een slecht gebit kan ook voor verkleuring zorgen. Als er bijvoorbeeld een zenuw afsterft of als men een wortelkanaalbehandeling heeft gehad. Mensen die tandenknarsen, krijgen kleine scheurtjes in de tanden waardoor eten en de kleur van drank sneller worden opgepakt.

Het bleken van tanden
Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden voor het bleken van tanden.
• Drogist. Hier kun je middelen en pakketten kopen om thuis de tanden te bleken.
• Tandarts. Bij de tandarts kun je ook je tanden laten bleken.
• Specialist. Is er meer nodig om de tanden weer een frisse en witte kleur te geven, dan kan men doorgestuurd worden naar een specialist. Deze is gespecialiseerd in het bleken van tanden en maakt gebruikt van diverse technieken.

Laseren
Laseren van tanden wordt tegenwoordig veel gedaan. Doormiddel van kleine laserstraaltjes worden de tanden in een aantal sessies lichter gemaakt. Hoeveel sessies iemand nodig heeft wordt gaandeweg bekeken. Het zijn meestal wel meer dan een sessie. Laseren kan pijnlijk zijn en kan de tanden tijdelijk erg gevoelig maken. Het laseren van de tanden wordt in klinieken gedaan.

Voor en nadelen
Hieronder de voor en nadelen van de verschillende mogelijkheden:
• Drogist. De pakketten die daar te koop zijn, zijn meestal goedkoop. Een nadeel is dat de werking vaak maar voor even is of zelfs helemaal niet te zien is.
• Tandarts en specialisten. Er wordt rustig gekeken wat er mogelijk is en wat de resultaten zullen zijn. Deze resultaten worden in de meeste gevallen ook behaald. Een nadeel is dat niet alle behandelingen door de verzekering vergoed worden.
• Laseren. Dit is de meest effectieve manier en zorgt voor het beste resultaat. De behandeling kan echter wel pijnlijk zijn. In de meeste gevallen moet men enkele jaren weer opnieuw behandeld worden. Ook is deze manier van bleken erg duur.