Zingen met je baby

Een jonge baby hoort graag de vertrouwde stem van zijn ouders. Hij hoorde dezelfde stemmen in de baarmoeder ook al. Zingen is goed voor de ontwikkeling van je baby. Als in je zwangerschap voor je kindje hebt gezongen, is de herkenning voor je baby een bron van plezier.


Zingen met je kindje biedt de kleine troost. Je kunt je kind als het boos of verdrietig is zachtjes tegen je aanhouden en op zachte toon een liedje zingen. Je baby zal hierdoor snel kalmeren.

Door te zingen bied je het kind een woordenschat aan. Het kindje begrijpt de woorden sneller omdat er in kinderliedjes veel herhaling zit. Kleine kinderen zijn daarbij ook nog eens dol op herhalingen. Heel vaak kunnen kinderen zingend woorden wel uitspreken waar ze normaal moeite mee hebben. Niet alleen zingen bevordert overigens het leren van woorden. Dat bereik je ook met veel voorlezen of versjes opzeggen.

Zingen heeft invloed op de motorische ontwikkeling. Kinderliedjes gaan gepaard met kleine en grote gebaren. Je ziet dat kinderen die de woorden niet mee kunnen zingen vaak wel mee gaan doen met de gebaren.

Door het luisteren naar muziek ontwikkelen kinderen hun gehoor. Ze oefenen daarbij de samenwerking tussen stem en gehoor. Het is overigens niet goed voor kinderoren om de hele dag radio of televisie geluiden om zich heen te horen. Dat veroorzaakt dat het kind zich afsluit en niet meer bereikbaar is voor geluiden die het wel aangaan.

Zingen maakt baby’s rustiger. Samen zingen en samen muziek maken geeft een gevoel van saamhorigheid. Daarom is zingen goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kunt er overigens ook profijt van hebben door “taakjes” al zingend uit te laten voeren. Bedenk bijvoorbeeld een opruimliedje om je kindje te laten opruimen.