Tips voor lange autoritten met kleine kinderen

Als de zomervakantie aantreedt, plannen we massaal onze vakantie naar populaire landen als Frankrijk, Spanje en Italiƫ. Voor kinderen is een lange autorit een enorme opgave. Voor ouders is het zaak de autorit zo aangenaam mogelijk voor de kinderen te maken. Daar heeft iedereen profijt van.


Wanneer je de autoroute plant, houd dan rekening met de nodige pauzes. Zorg ervoor dat er na twee uur rijden een pauze wordt ingelast. Laat iedereen daarbij uit de auto stappen. Ga lekker even met het gezin een balletje trappen. Laat de baby ook even rondkruipen en geef hem wat te drinken. Zo kan iedereen even frisse lucht happen en zijn benen goed strekken.

Het is belangrijk om onderweg voldoende te drinken. De airco in de auto zorgt voor droge lucht en men kan makkelijk uitdrogen. Zet de airco niet op een te koude stand om het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet al te groot te maken. Zo wen je ook sneller en beter aan de warme temperatuur van je reisbestemming. Plaats op de ramen aan de zijkant bij de achterbank zonneschermen om de warmte buiten te laten en de zon niet te fel in de auto te laten schijnen.

De kleding van de kinderen moet comfortabel zijn. Gebruik katoenen materialen, want dat absorbeert het zweet het beste. Wanneer je baby of peuter klam aanvoelt bij het uitstappen tijdens de rustpauzes, kun je hem of haar een nieuw T-shirt of jurkje geven. Zo vat het kindje geen kou.

Kinderen kunnen zich tijdens de lange reis gaan vervelen. Je kunt opbergzakken aan de achterkant van de voorstoelen ophangen met autovriendelijk speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan magic tekenborden, knuffels, spelcomputertje, mp3 speler. Misschien ben je geen voorstander van spelcomputers, maar het kan tijdens een lange reis een hoop ergernis schelen om van dit principe bij uitzondering af te stappen.