Luieruitslag

Baby’s hebben gevoelige billen. Als de baby te lang een natte of vieze luier heft, veroorzaakt dit al snel luieruitslag. Het contact met urine of ontlasting kan de huid irriteren. Een geïrriteerde huid maakt minder snel vet aan. Dit maakt de huid weer extra gevoelig voor irritaties. Hoewel luieruitslag een redelijk onschuldige aandoening is, kan je baby er heel veel last van hebben.


Gelukkig komt luieruitslag dankzij de nieuwste technologie in de productie van luiers veel minder voor dan vroeger. Luieruitslag herken je snel. De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes is rood, schraal en vlekkerig. Bij jongens kan de voorhuid van de penis ontsteken. Dit doet pijn bij het plassen. Luieruitslag met bacteriën of de schimmel Candida albicans vertoont blaasjes en vochtafscheiding.

Luieruitslag wordt veroorzaakt door een natte luier. Een baby plast ongeveer veertien keer per dag. Gemiddeld poept een baby twee keer per dag. De urine en ontlasting maken het huidje week en irriteren de huid. Het wrijven met de billen en de beentjes in de luier verergeren de irritatie. Dit wordt nog eens erger als de baby de vieze luier langere tijd draagt. Diarree kan funest voor de babybillen zijn. Kinderen die tanden krijgen, hebben vaak diarree en luieruitslag.

Luieruitslag is niet besmettelijk, maar zeer onaangenaam voor je kindje. Je kunt er gelukkig veel aan doen. Houd de billen droog en schoon. Verschoon je kind regelmatig en reinig de billen behoedzaam met lauw water en/of olie- of lotiondoekjes. Laat je baby even in zijn blote billetjes en doe niet direct de nieuwe luier om. Gebruik babyzalf. De zalf beschermt de huid tegen urine en ontlasting. Bij beginnende luieruitslag kun je zinkzalf gebruiken. Het beschermt de huid tegen vocht en verminderd de roodheid. Is er sprake van luieruitslag? Gebruik dan beslist geen geparfumeerde babydoekjes of zeep.

Als de billen na een week nog steeds luieruitslag vertonen, kun je beter even een arts er naar laten kijken. Misschien heeft je baby eczeem. Dit moet behandeld worden met een speciale crème die alleen door de dokter kan worden voorgeschreven. Doe dit ook als de rode plekken schilferige randjes hebben. Je kind kan een candida infectie hebben (spruw). Je kunt dit ook aan de binnenkant van het mondje van je kind controleren wanneer de vlekjes in beginstadia zijn. Er zijn dan gelige of witte vlekjes zichtbaar op het slijmvlies aan de binnenkant van de wangen, lippen en gehemelte. De infectie verplaatst zich al snel naar de billen.
.