Hoofdpijn bij kinderen

Een gezond en gelukkig kind zal normaal geen hoofdpijn hebben. Wanneer deze dan toch klaagt van hoofdpijn moeten we dit wel met de nodige aandacht behandelen. Enerzijds kan dit te maken hebben met de ontwikkelingen die ze doormaken in hun groei naar volwassene, anderzijds ook met invloeden van buitenaf. Een zeldzame keer is er een ernstige afwijking maar meestal zijn er geen risico’s voor hun gezondheid.


Slapeloosheid en angst kunnen hoofdpijn veroorzaken. Het drukke leventje van naar school gaan, een goed gevuld huiswerk schema, naschoolse sportactiviteiten, computer spelletjes, familiale problemen en druk van buitenaf kunnen zorgen voor de nodige stress. Stress geeft een bonzende hoofdpijn en het gevoel van druk in het hoofd.

Te weinig drinken doordat ze er geen tijd voor maken kan ervoor zorgen dat ze uitdrogingsverschijnselen gaan krijgen die hoofdpijn geven. Zorg ervoor dat je de kinderen regelmatig laat drinken en vooral wanneer het warm is in de zomer extra vocht geven. Een waterijsje kan een goed alternatief zijn voor kinderen die gestimuleerd moeten worden.

Roken in de omgeving van kinderen kunnen ervoor zorgen dat er teer en giftige stoffen vrijkomen die ze bij het ademen binnen krijgen. Hoe meer rook er in de lucht zit, hoe minder zuurstof de kinderen binnen krijgen. Zuurstof gebrek kan ook hoofdpijn veroorzaken.

Koffie of thee bevatten stimulerende middelen zoals cafeïne. Slechte voeding zoals junk food bevat vetstoffen die de lever belasten. Deze voedingsmiddelen kunnen de spijsvertering belasten en op deze manier ook hoofdpijn veroorzaken.

Depressies bij jongeren mag je niet over het hoofd zien. Tracht gedragsveranderingen tijdig op te sporen zodat je de oorzaak van psychogene hoofdpijn tijdig kan behandelen. Bij het opgroeien gaan kinderen hormonale veranderingen ondergaan. Wanneer deze zeer geleidelijk verloopt is er geen probleem, maar bij plotse veranderingen kan er hoofdpijn optreden.

In families waar migraine aanvallen voorkomen gaan ook de kinderen meer kans hebben om zulke aanvallen te krijgen. In al deze gevallen is er een eenvoudige oplossing voor het probleem, een gezonde voeding, voldoende water drinken, een gezonde omgeving en de nodige aandacht voor het kind kunnen in veel gevallen hoofdpijn voorkomen.