Hoe maak je een kind zindelijk

De meeste kinderen worden als zij tussen de twee en de drie jaar oud zijn overdag zindelijk. Je kind krijgt in de gaten dat het aan het plassen of poepen is. De stap die daarop volgt is dat hij het de behoefte voelt aankomen.


Heb je in de gaten dat je kind het door heeft dat het aan het poepen of plassen is? Maak het kind er opmerkzaam op, door bijvoorbeeld te vragen of het aan het plassen (of poepen) is. Je kind kan niet meteen van te voren aanvoelen of het een behoefte moet doen. Dat kan nog even een tijdje duren. Wees niet te gedreven in het zindelijk krijgen van je dreumes. Als jij er gespannen over doet, zal je kind er alleen maar angstig en onzeker door worden. Je bereikt er een averechts effect mee. Wanneer een kind er aan toe is om zindelijk te worden, gaat het met een beetje stimulans haast als vanzelf.

Als je het idee hebt, dat je kind er klaar voor is, moedig hem dan aan om op het potje te zitten. Zet een potje binnen handbereik en laat je kind er af op zitten. Wordt niet boos als je kind niet wil zitten, maar prijs hem als hij het wel doet (met of zonder luier). Op een gegeven moment zal het kind een plas in het potje doen. Je kunt je kind belonen als het zijn behoefte doet in het potje, maar dat hoeft niet. Met aanmoedigen en loven kom je al heel ver.

Kinderen worden eerst zindelijk voor plassen en pas later voor poepen. Kinderen kunnen het loslaten van een drol als het loslaten van zichzelf zien en dat is heel angstig voor ze. Het duurt iets langer voordat een kind ’s nachts zindelijk is. Laat het kind voor het slapen gaan even naar het toilet gaan. Doe de luier ’s nachts af als je er zeker van bent dat het de nacht droog blijft. Je merkt het aan het aantal droge luiers die het kind ’s ochtends om heeft.

Soms krijgt een kind een terugval en plast het in zijn broek of het vraagt weer om een luier. Dit kan een lichamelijk oorzaak hebben waarbij het kind de plas niet meer kan ophouden of een ingrijpende gebeurtenis, zoals de komst van een broertje of zusje of spanningen op school. Probeer er achter te komen wat de oorzaak is en wordt vooral niet boos op je kind. Blijf je kind op een positieve manier aanmoedigen om naar het toilet te gaan.