Diarree bij kleine kinderen

Diarree is een symptoom voor een onderliggende oorzaak. Vaak betreft het een bacteriële infectie of het wordt veroorzaakt door een virus. Bij kinderen kan diarree gevaarlijke gevolgen hebben.


Baby’s met diarree zullen ook vaak overgeven. Soms is er eerst sprake van spugen en daarna pas diarree. Wanneer een baby onder de leeftijd van één jaar spuugt en diarree heeft, is het raadzaam de huisarts te bellen. Een baby raakt snel uitgedroogd. De baby is in dat geval dorstig en plast weinig. Het gezichtje lijkt ingevallen, vooral rond de ogen. Daarbij heeft de baby heeft een droge, plakkerige tong en mond. Bij deze symptomen dient men dringend een arts te waarschuwen.

Peuters kunnen diarree krijgen van het drinken van veel vruchtensap, vooral appelsap. De suiker in de appelsap gaat gemakkelijk gisten in de darmen. Dit veroorzaakt diarree. Geef je peuter ook niet teveel te drinken. Houd het bij maximaal één liter vocht per dag. Veel drinken bederft overigens ook de eetlust. Het kind krijgt hierdoor minder vezels binnen. Ook hierdoor wordt diarree veroorzaakt. Een tekort aan vet kan ook het ongemak veroorzaken. Smeer de boterham met margarine en gebruik gezond vet voor de bereiding van voedsel. Uiteraard is een tekort aan vezels in de voeding ook een boosdoener. Begin al vroeg met het geven van licht bruinbrood. Geef kinderen vanaf één jaar dagelijks 1 tot 2 porties fruit en minimaal 1 of 2 eetlepels groente.

Laat je kindje veel drinken om het vochtverlies veroorzaakt door diarree (en spugen) aan te vullen. Gebruik heldere vloeistoffen. Een baby kun je afgekoeld gekookt water te drinken geven. Als het spugen is gestopt, kun je zoute vloeistoffen geven. Kinderen vinden dit niet lekker, maar je zult er wel op moeten aandringen.

Waarschuw bij kleine kinderen de arts als er naast de diarree ook verschijnselen zijn van algehele malaise, hoge koorts, sufheid en buikpijn. Soms is diarree een teken dat er iets anders aan de hand is dan alleen een infectie of besmetting. Bij een kindje dat ouder is dan één jaar is een bezoek aan de huisarts nodig als de diarree langer dan een dag duurt, en eerder als het kind er ook bij overgeeft. Het verlies aan zouten moet worden gecompenseerd met orale rehydratiezouten. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Let op de aanwijzingen op de verpakking.