Berg of roos bij kleine kinderen

Veel baby’s en kleine kinderen hebben last van berg. Het bestaat uit vettige, geel gekleurde schilfertjes op het hoofd. Berg komt bij baby’s veel voor tussen de zesde en achtste week tot en met de derde maand na de geboorte. Vaak verdwijnt het vanzelf, maar na een tijd komt het vanzelf weer terug. Het ziet er niet fris uit. Gelukkig kun je er wel wat aan doen.


Bij jonge kinderen spreek je van berg als het hoofdje op een lokale plek een dik vettige geel geschilferde plek vertoont. Bij oudere kinderen of volwassenen heet het Seborroïsch eczeem. Bij ouderen ligt de oorzaak in een gist, maar bij kleine kinderen is er eigenlijk nog geen verklaring voor.

Om de berg weg te krijgen, kun je de hoofdhuid van de baby regelmatig masseren met je vingers of een zacht borsteltje. Zo verbeter je de bloeddoorstroming van de hoofdhuid. Als je het zacht en rustig doet, zal je baby daar erg van genieten. Gebruik iedere dag een speciale antiberg shampoo. Pas op, want deze kan prikken in de oogjes. Spoel de shampoo goed uit. Als de schilfers minder worden, kun je het gebruik van de shampoo terug brengen van twee keer per week naar één keer per week. Borstel dagelijks het haar van je baby, nadat het gewassen is. Gebruik een zachte borstel.

Nog effectiever is het hoofdje in te smeren met (baby)olie. Laat de olie inweken en probeer daarna de schilfers met een zachte borstel, kammetje of schrapend met een ansichtkaart te verwijderen. Er zijn ook speciale antiberg producten bij de drogist en apotheek te koop. Meestal bestaan deze uit pads, gedrenkt in babyolie.
Als de berg hardnekkig blijft zitten en je pogingen helpen het niet weg te krijgen, bezoek dan een huisarts. Deze kan een zalf of lotion voorschrijven. Eventueel vindt doorverwijzing naar de dermatoloog plaats.

Hoe berg ontstaat, is niet bekend. Men denkt dat berg ontstaat onder invloed van hormonale veranderingen. Hierdoor worden de talgklieren gestimuleerd. Ook kan er sprake zijn van erfelijke aanleg. Berg is gelukkig niet besmettelijk.