Baby met krampjes

Wanneer een baby last heeft van krampjes, kun je dit duidelijk merken aan het optrekken van de beentjes. De baby is erg onrustig en huilt ontroostbaar.


Veel ouders willen de huilende baby troosten met (borst)voeding. De baby zal hier even rustig van worden. Toch is het niet raadzaam de baby teveel borstvoeding te geven bij krampjes. Teveel voeding kunnen de krampen verergeren. Kijk goed naar je kind om er achter te komen wat er aan de hand is. Merk je dat het door krampen komt, voed de baby dan niet vaker dan normaal. Krampen komen veel voor op de vierde of vijfde dag na de geboorte. De krampen ontstaan omdat de baby de hoeveelheid voedingen niet meteen kan verwerken. Kijk in de luier van de baby. Als de baby waterdunne ontlasting heeft (die er met kracht uitkomt), betekent dit dat er sprake is van overmatig veel voeding. Krijgt het kind flesvoeding? Dan kunnen krampen ontstaan omdat de ontlasting maar niet goed wil gaan. De ontlasting is te dik of komt te weinig.

Merk je dat het niet goed gaat met de ontlasting of heeft je baby erg last van krampjes dan is het raadzaam overleg te plegen met de verloskundige of een lactatiekundige. In overleg kun je eventueel wat aan de tijden tussen de voedingen schuiven. Flesvoeding kan in overleg eventueel verdund worden.

Troost je baby dus niet met aanleggen aan de borst. Leg je baby op je borst en wrijf zachtjes over het buikje. Baby’s met krampjes vinden het heerlijk als je het met het buikje op je hand en onderarm legt. De beentjes bungelen daarbij aan weerzijde van je hand en het buikje ligt op je onderarm. Het hoofdje rust tegen je borst. Je kunt je baby zo zachtjes wiegen. Hierdoor zakt de pijn vaak weg. De meeste baby’s vinden dit in ieder geval erg fijn. Een andere manier om te troosten is het samen nemen van een warm bad.