Als je kind niet wil eten

Kinderen kunnen zelf bepalen hoeveel ze eten. De behoefte aan eten neemt af na het eerste jaar. Je kind laat zien dat het een eigen willetje heeft. Het ‘nee’ zeggen tegen eten is een machtig wapen voor je peuter.


Wees niet onbezorgd als je kind nauwelijks eet. Zorg dat het eten niet uitdraait in een machtstrijd. Geef geen aandacht door druk te leggen op het leegeten van het bordje. Als er geen strijd is, heeft je kind al snel minder behoefte zijn eigen wil ertegenover te zetten.

Menig etentje kan verstoord worden door een dwarse peuter die niet wil eten. Laat dit je echter niet verleiden tot het ongezellig worden van het eten. Geef het kind weinig aandacht. Schep kleine beetjes op het bord van het kind. Straf je kind niet als het niet of nauwelijks eet. Dreig ook niet met het onthouden van het toetje. Geef het kind een bepaalde vaste tijd om het bord leeg te eten, bijvoorbeeld vijftien of twintig minuten. Laat je kind gedurende deze tijd aan tafel zitten. Ga beslist niet met het eten achter hem aan lopen. Probeer over de hoeveelheid eten met je partner op dezelfde lijn te zitten. Je peuter voelt feilloos aan welke ouder sneller tevreden valt te stellen.

Er kunnen andere redenen zijn waarom je kind niet eet. Het hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door dwarsigheid. Als je kind weinig eet, kun je eens opschrijven wat het de hele dag zoal naar binnen krijgt. Beperk de tussendoortjes als het kind zijn of haar neus ophaalt voor het avondeten. Met tussendoortjes worden ook drankjes bedoeld. Is je kind tegen etenstijd altijd erg vermoeid? Dat kan ook een reden zijn waarom het niet eet. Geef één goede maaltijd op het tijdstip dat beter voor het kind uitkomt en bewaar het toetje voor tijdens het gezamenlijke avondeten.