Als je baby blijft huilen

Als je baby drie weken achter elkaar minstens drie uur per dag huilt dan heb je te maken met een huilbaby. Ongeveer tien tot vijftien procent van alle baby’s is een huilbaby. Een normale baby huilt niet meer dan anderhalf uur per dag. Soms is er sprake van een medische oorzaak. In veel gevallen groeien baby’s binnen drie tot zes maanden er overheen. Tot die tijd is het voor veel ouders een behoorlijke beproeving.


Veel pasgeboren baby’s hebben de eerste zes tot twaalf weken last van krampjes. De darmen van de baby moeten wennen aan voeding en voor veel baby’s veroorzaakt dat pijn. Krampen staat op nummer één als veroorzaker van huilende baby’s tot 12 weken. Vraag de verpleegkundige of consultatiearts om tips als blijkt dat je baby last van krampen heeft. Let op wat je eet als je borstvoeding geeft. Wanneer je flesvoeding geeft, kun je in overleg met de wijkverpleegkundige overstappen op speciale voeding voor baby’s met krampjes.

Licht je consultatiearts in als je het idee hebt dat je baby erg veel huilt. Zij kan de baby onderzoeken. Misschien is er sprake van een blessure die de baby heeft opgelopen tijdens de bevalling. Als een baby veel huilt zal de vermoeidheid parten gaan spelen. De baby zal overprikkeld raken en nog meer huilen. De ontstane vicieuze cirkel moet doorbroken worden met rust en regelmaat. Rust kun je afdwingen door je kindje in te bakeren bijvoorbeeld. Of probeer de baby loom en rustig te krijgen met behulp van baby massage.

Blijf je baby troosten als het veel huilt. Wissel het troosten af met je partner zodat je de rust er zelf ook voor kunt opbrengen. Het troosten zorgt ervoor dat je baby rustig wordt. Spreek hem zachtjes bemoedigende woordjes toe en aai hem over zijn bolletje. Schakel de hulp van oma’s en opa’s in om elkaar af te lossen als het huilen onophoudelijk lijkt. Het troosten en het kalmeren van de baby lukt alleen als je zelf rustig bent. De baby merkt het direct als jij geprikkeld bent en dan werkt je poging de baby rustig te krijgen alleen maar averechts.