Wormen

Bij het woord wormen denken we al gauw aan regenwormen of wormen die we buiten in de natuur tegenkomen. Toch zijn er ook een groot aantal wormen, die in het menselijke lichaam kunnen voorkomen.


Oorzaak
Iemand kan last van wormen krijgen door het drinken van bijvoorbeeld water waarin wormenlarven zitten. Deze zijn vrijwel onzichtbaar en worden door het drinken in het lichaam binnengelaten.

Nestelen
De wormen vinden het prettig in het lichaam. Het is er goed vochtig en warm. Ze nestelen zich dan ook snel in de ingewanden waardoor er na verloop van tijd gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Soms heeft men ook last van wormen zonder dat er klachten voorkomen.

Parasiet
De wormen die in de mens kunnen leven worden ook wel parasieten genoemd. Ze kunnen erg klein zijn, maar ook enorm groot. Soms zelfs wel meters lang. In het westen dus in Nederland komt meestal alleen de spoelworm voor. Andere soorten worden meestal tijdens buitenlandse reizen opgepikt.

Spoelworm
De spoelworm die in Nederland voorkomt zijn piepkleine wormen die in de endeldarm voorkomen. Ze zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel voor ongemak zorgen. Denk hierbij aan:
• Buikpijn.
• Koorts.
• Misselijkheid en braken.
• Jeuk aan de anus.

Kinderen
Vooral bij kinderen komen wormen veel voor. Door de jeuk die ontstaat, gaan de kinderen zich steeds vaker krabben. Hieraan is vaak ook te herkennen dat het kind wormen heeft. Verder zullen er in de ontlasting kleine witte puntjes of wormpjes te vinden zijn. Bij kinderen worden de wormen vaak door spelen in zandbakken veroorzaakt. Ze worden dan meestal ook zandbakwormen genoemd.

Tabletten
Bij huisarts of apotheek kunnen tabletten gehaald worden die wormen tegengaan. Deze worden voornamelijk gebruikt als men gaat reizen. Men mag maar een tablet per twee weken innemen. De tabletten dienen gebruikt te worden totdat de wormen weg zijn. De ontlasting moet wormvrij zijn. Verder zijn er crèmes verkrijgbaar om de jeuk te stoppen.