Verschillende soorten wratten

Wratten zijn kleine goedaardige gezwellen op de huid. Ze voelen hard aan. Er zijn verschillende soorten wratten zoals:


• Kleine ronde gele wratten. Deze zijn meestal plat.
• Lange dunne wratten. Deze komen meestal voor op oogleden, oksels en de hals.
• Ouderdomswratten. Deze zijn meestal bruin/zwartachtig.

Onschuldig
Een wrat is onschuldig. Je hoeft je er niet druk over te maken als je een wrat hebt. Ze zijn goedaardig. Ze jeuken niet en doen ook geen pijn. De meeste mensen laten wratten weghalen omdat ze deze lelijk vinden en ze soms op rare plaatsen voorkomen waar iedereen ze kan zien.

Diepte
Sommige wratten kunnen naar beneden, oftewel de diepte ingroeien. Als dit aan de voeten gebeurd dan is dit vrij pijnlijk tijdens het lopen of als men schoenen aan heeft. De soort wratten moet meestal weggesneden worden.

Virus
Een wrat ontstaat door een virus. De huid wordt dikker en er ontstaat een hard bultje. Een wrat kan door meer dan dertig virussen veroorzaakt worden. Deze virussen zijn verder onschuldig en richten geen schade aan.

Zwembad
Kinderen pikken vaker een virus op tijdens het zwemmen. Het virus is besmettelijk en kan doordat men op blote voeten loopt gemakkelijk door anderen worden opgepikt. Als men wratten aan de voeten heeft dan is het aan te raden om tijdens het zwemmen waterschoentjes te dragen. Het afweersysteem van kinderen is minder sterk als dat van volwassenen. Ze zijn dan ook meer vatbaar voor besmettingen en nemen virussen snel over.

Behandelingen
Wratten verdwijnen meestal weer spontaan. In andere gevallen kun je of zelf bij de apotheek of drogisterij een middeltje tegen wratten halen, of de huisarts raadplegen. Het verwijderen van wratten gebeurd meestal doormiddel van bevriezen. Er wordt een middeltje waarin stikstof zit op de wrat gedaan waarna de wrat bevriest als het ware. De wrat zal na enige tijd spontaan van het lichaam afvallen.

Wegschrapen
In sommige gevallen is de wrat zo hardnekkig dat bevriezen niet werkt. Deze zal dan weggeschraapt moeten worden. Meestal gebeurt dit onder een plaatselijke verdoving omdat het een nogal irriterend gevoel kan zijn. Binnen enkele seconden heeft de huisarts de wrat verwijderd.