Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende klachten aan het bewegingsapparaat, gewrichten en omliggende weefsels. In totaal zijn er 132 soorten reuma. Je kunt ze onderverdelen in drie hoofdcategorieën: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma.


Ongeveer één op de tien Nederlanders lijdt aan langdurige reumatische klachten. We spreken over ruim anderhalf miljoen Nederlanders. Iedereen kan reuma krijgen, het maakt niet uit of je jong of oud bent. Reuma valt onder de ongeneeslijke ziekten. De wetenschap houdt zich echter voortdurend bezig met medicijnen en therapieën die genezing zouden kunnen bieden. Er zijn gelukkig wel diverse behandelingen mogelijk met therapieën en medicijnen of een combinatie hiervan. Ieder jaar komen er weer nieuwe behandelmethodes bij.

De drie soorten waar je reuma grofweg in kunt onderverdelen zijn: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. Ontstekingsreuma betreft alle vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk de ontsteking aan de gewrichten. Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders lijden aan artrose. Bij alle vormen van artrose gaat de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen achteruit en in sommige gevallen verdwijnt het zelfs helemaal. Wekedelenreuma is de verzamelnaam voor alle vormen van reuma die zich kenmerken voor klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat (spieren, pezen en banden).

Wanneer je klachten hebt in de vorm van zwelling aan één of meerdere gewrichten, of pijn en/of stijfheid in spieren of gewrichten die zich aanhoudend of bij herhaling voordoen, kun je het beste je arts raadplegen. De arts kan je eventueel doorverwijzen naar een hulpverlener die gespecialiseerd is op het gebied van de verschillende vormen reuma.

Wil je meer over de specifieke vormen van reuma weten? Vraag dan informatie aan bij het Reumafonds of de Reumapatiëntenbond. Je vindt ze via de eigen websites.