Prostaatproblemen

Bijna één derde van de mannen boven de vijftig jaar krijgt last van zijn prostaat. Het begint meestal met problemen bij het plassen. Het is belangrijk om met deze klacht naar de huisarts te gaan. In veel gevallen gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat. In enkele gevallen gaat het om gezwellen in de prostaat die naar buiten groeien (prostaatkanker).


Mannen onder de 35 jaar kunnen ook klachten bij het plassen krijgen. Er is dan vaak sprake van een bacteriële ontsteking. Dit kan het gevolg zijn van een blaasontsteking. Een infectie, veroorzaakt door bacteriën, aan de prostaat kan gepaard gaan met hoge koorts en een algemeen gevoel van onbehagen. De huisarts kan snel een diagnose stellen via een urinemonster. De klachten verdwijnen snel met een antibioticum.

Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de ontsteking niet wordt veroorzaakt door een bacterie, dan spreekt men van prostatitis. De oorzaak blijft vaak onbekend, al denkt men dat schimmels en virussen een rol spelen. Prostatitis kan voorkomen bij mannen in de leeftijd van 18 tot 50 jaar.

Mannen boven de vijftig ondergaan hormoonveranderingen in het lichaam. Het hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Dit veroorzaakt een buitensporige celdeling en vergroting van de prostaat. Het hoeft niet tot klachten te voeren, maar veel mannen krijgen problemen met plassen. Het begint met een verminderde straalkracht, waardoor het langer duurt voordat de blaas leeg is. De vergrootte prostaat drukt tegen de blaas, waardoor de man vaker moet plassen. De huisarts kan een diagnose aan de hand van een bloedonderzoek stellen.

Het bloedonderzoek geeft informatie over de aanwezigheid van het eiwit Prostaat Specifiek Antigeen (PSA). Het eiwit geeft aan of er sprake is van kanker. Mannen boven de vijftig kunnen dit onderzoek preventief jaarlijks laten uitvoeren bij de huisarts.