Kaalheid

Kaalheid is een natuurlijk proces. Alle haren worden tussen de twee en zes jaar vernieuwd. Haaruitval is dus een normaal gebeuren.


Voortijdig haarverlies
Als je te maken hebt met voortijdig haarverlies, dan zullen er meer haren uitvallen dan dat er aangemaakt worden. Hierdoor kan er al op redelijk jonge leeftijd kaalheid ontstaan. Dit begint vaak met enkele plaatsen op het hoofd, maar zal naarmate men ouder wordt erger worden. De eerste plekken ontstaan vaak aan de voorkant en boven op het hoofd. Zijkanten en achterkanten zijn niet zo gevoelig voor haaruitval. Als iemand echt aanleg heeft om kaal te worden, dan kan dit soms al rond het vijftiende levensjaar beginnen.

Vrouwen
Vaak wordt er gedacht dat kaalheid alleen bij mannen voorkomt. Dit is niet zo. Ook vrouwen kunnen met kaalheid te maken krijgen. Kaalheid begint ongeveer rond het twintigste levensjaar. Wel gebeurt dit vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Oudere mensen
Bij oudere mensen is kaalheid normaal. Ook vrouwen krijgen dan veel dunner haar. Dit hoort bij het natuurlijke proces en wordt door iedereen als normaal gezien. Kaalheid wordt vaak met oude opa’s geassocieerd.

Ziektes
Kaalheid kan ook ontstaan bij zieke mensen.
• Haarziektes.
• Huidaandoeningen op het hoofd.
• Chemokuren als men kanker heeft.
Dit is geen natuurlijk proces en men heeft geen aanleg voor kaalheid. In deze gevallen wordt de kaalheid dan ook verworven kaalheid genoemd.

Oorzaken
Kaalheid kan dus diverse oorzaken hebben. Zo kan het erfelijk zijn. Het zit in de familie. Door ouderdom of ziektes zijn de meest voorkomende oorzaken. Ook kan kaalheid ontstaan door littekenvorming. Dit laatste is vaak het geval als men brandwonden heeft of heeft gehad. Op sommige plekken kan geen haar meer terug groeien waardoor men daar kaal zal blijven.

Behandelingen
Kaalheid kan op enkele manieren behandeld worden.
• Haarstukken. Er worden stukken haar op de kale plekken geplaatst.
• Pruiken. Men gaat pruiken dragen.
• Verven. Het haar kan met speciale verf geverfd worden waardoor dit er dikker uit gaat zien.
• Transplantaties. Er zal haar worden geïmplanteerd in de kale plekken waarna dit weer gaat groeien.
• Medicatie. Er is medicatie te krijgen dat kaalheid tegen kan gaan. Vaak moet dit vanaf jonge leeftijd geslikt worden en voor een lange periode. Soms zelfs levenslang.