Huidvlekken

Er zijn verschillende soorten huidvlekken. De twee bekendste zijn: • Moedervlek. • Wijnvlek.


Moedervlek
Een moedervlek of Naevus zoals deze ook wel genoemd wordt is een goedaardig gezwel op de huid. Iedereen heeft wel ergens een moedervlek zitten, de meeste mensen hebben zelfs meerdere moedervlekken.

Soorten
Moedervlekken zijn er in verschillende soorten:
• Vlakke moedervlekken. Deze voel je niet als je over de huid wrijft.
• Bultachtige moedervlekken. Deze lijken op bulten en zijn ook voelbaar op de huid.
Een moedervlek kan ook in het gezicht voorkomen. Dit wordt dan een schoonheidsvlekje genoemd. Een diervelmoedervlek is een grote moedervlek met veel haren.

Huid
Vooral mensen met een lichte huid hebben veel moedervlekken. Ook als men ouder wordt kan het aantal flink toenemen. Mensen die teveel in de zon komen, hebben kans op kwaadaardige moedervlekken. Deze kunnen omslaan in huidkanker. Vermijdt de zon zoveel mogelijk of smeer je goed in.

Gevaarlijk
Een moedervlek die ineen keer veranderd van vorm of kleur kan gevaarlijk zijn. Ook een moedervlek die bloed kan gevaarlijk zijn. Het is dan verstandig om een arts erna te laten kijken. Het kan een teken van huidkanker zijn.

Biopsie
De huisarts kan een biopsie doen. Er wordt wat weefsel van de moedervlek verwijderd voor onderzoek. Er worden wat testen op uitgevoerd, waarna de arts kan zien of het een goedaardige of kwaadaardige moedervlek is.

Verwijderen
Veel mensen laten moedervlekken verwijderen omdat ze deze gewoonweg niet mooi vinden. Zeker op de zichtbare plaatsen zoals het gezicht worden moedervlekken vaak verwijderd. In de meeste gevallen kan een huisarts dit in zijn eigen praktijk doen, in andere gevallen zal men naar een speciale kliniek moeten. Het verwijderen gebeurd doormiddel van een plaatselijke verdoving. Moedervlekken kunnen om twee redenen worden weggehaald:
• Medische redenen. Uit voorzorg.
• Schoonheidsredenen.

Weghalen
Een moedervlek kan op een aantal manieren worden weggehaald:
• Snijden.
• Bevriezen.
• Laseren.
Bij het wegsnijden van moedervlekken blijven vaak kleine littekentjes achter. Met een laserbehandeling is de kans op littekens veel kleiner.
Wijnvlek
Een wijnvlek is een huidafwijking die zichtbaar is. De vlek wordt veroorzaakt door afwijkingen aan onderliggende bloedvaten. Er ontstaat hierdoor een roodachtige vlek. Door de kleur wordt deze ook wel wijnvlek genoemd.

Afwijking
Een wijnvlek wordt als een afwijking gezien. Meestal is deze bij de geboorte al aanwezig. In veel gevallen verdwijnt de vlek voor het 5e levensjaar. Maar soms blijft deze vlek ook levenslang zitten.

Behandelingen
Er zijn geen behandelingen voor wijnvlekken. De meeste mensen die niet willend at anderen de vlekken zien gebruiken hier camouflage voor. Dit kan in de vorm van kleding zijn. De vlek wordt bedekt of men gebruikt make-up om de vlek mee te bedekken.