Hooikoorts

Hooikoorts is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor allergische klachten, veroorzaakt door pollen. De naam voor de allergische reactie op pollen is ontstaan uit het feit dat de klachten vroeger veel voorkwamen rond de hooitijd. Veel mensen hebben vooral in het voorjaar last van hooikoorts. Dat komt omdat de bloemen in de lente beginnen te bloeien. Er vliegen dan veel gras- en boompollen door de lucht.


Hooikoorts herken je aan klachten als niezen (bijvoorbeeld door jeuk of kriebels in de neus), snotteren en rode, branderige of tranende ogen. Sommigen merken het aan de luchtwegen. Dat kan in ernstheid variƫren van een piepende ademhaling tot een astmatische bronchitis. Ook zijn er mensen die moe en lusteloos worden als gevolg van hooikoorts.

Hooikoortsklachten gaan samen met het bloeiseizoen (februari tot en met september)van grassen en windbestuivende planten. Je kunt in de maanden mei tot augustus de hooikoortsberichten raadplegen op radio en teletekst.

Geneesmiddelen ter voorkoming en genezing van hooikoorts zijn er in de vorm van antihistamine. Ze verminderen de allergische reacties die optreden bij hooikoorts.

Voor de neusklachten kun je een spray gebruiken. Het natriumcromoglicaat in de neusspray zorgt ervoor dat stoffen als histamine niet vrij kunnen komen. Je moet dan wel iedere dag de spray gebruiken. Wanneer neusklachten gepaard gaan met oogklachten, is het gebruik van een spray voldoende. Ook de oogklachten verdwijnen ermee. Er bestaan ook natriumcromoglicaat bevattende oogdruppels.
Geneesmiddelen tegen hooikoorts kunnen vaak vervelende wisselwerkingen met andere medicijnen en bijwerkingen geven. Voor ernstige hooikoortsklachten kun je daarom beter de huisarts raadplegen. Deze kan een geneesmiddel voorschrijven die precies past bij de klachten.

De meeste mensen raken op de lange termijn de klachten, veroorzaakt door hooikoorts kwijt, maar helaas geldt dat niet voor iedereen.