Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidaandoeningen. Deze verschillende soorten hebben soms niets met elkaar te maken, maar de meeste eczeemsoorten gaan gepaard met jeuk, roodheid en schilfering van de huid. Bij sommige huidaandoeningen vertoont de huid bultjes, blaasjes en vochtafscheiding. Een eczeemaandoening jeukt en de patiënt voelt een enorme drang om er aan te krabben. Door het krabben wordt het eczeem echter alleen maar erger.


Veel jonge kinderen hebben last van eczeem. Je ziet bij baby’s in de tweede of derde levensmaand vaak het eczeem in het gezicht. Deze veel voorkomende eczeemsoort heet “dauwworm”. Op latere leeftijd zit het eczeem vaak op de polsen en in de elleboog- en knieholten.

Eczeem kan grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: constitutioneel eczeem en atopisch eczeem. Het constitutioneel eczeem wordt veroorzaakt door factoren die zowel van buiten als van binnenuit bij de huid een ontstekingsreactie uitlokken. Atopisch eczeem heeft te maken met erfelijke aanleg. Het eczeem wordt veroorzaakt door aangeboren inwendige factoren waardoor men allergisch reageert op stoffen uit de omgeving. Die stoffen noemt men ook allergenen, omdat ze de allergische reactie uitlokken. De termen constitutioneel en atopisch eczeem worden veel door elkaar gebruikt.

Je kunt eczeem indelen in twee stadia: acuut en chronisch. Bij acuut eczeem is de huid rood en gezwollen, ze vertoont vochtblaasjes en het jeukt. Daarna drogen de blaasjes en ze veranderen in korstjes. De huid gaat schilferen en wordt dikker. De roodheid is verdwenen. Het eczeem is dan chronisch geworden.
Raadpleeg een arts wanneer je een huidaandoening hebt die maar niet over lijkt te gaan. Deze kan een juiste diagnose stellen. Met een persoonlijk afgestemde behandeling kun je de klachten van eczeem verminderen en vaak ook laten verdwijnen.