Droge ogen

Droge ogen is een soort van uitdroging in de ogen. Vooral de oogbol en oogleden hebben hiermee te maken. De ogen zwellen op en ze voelen branderig aan.


Middelbare leeftijd
De aandoening komt vooral voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Ook mensen die aan reuma lijden, hebben vaker last van deze aandoening. Ze zijn er gevoeliger voor.Bij mannen komt het ook voor, maar niet zo vaak als bij vrouwen.

Oorzaak
Doordat het vocht uit de traanklieren niet goed kan worden afgevoerd voelt het aan alsof er stof of zand in de ogen zit.
Het vocht zorgt er namelijk voor dat de ogen schoongehouden worden.Mensen die vaker oogzalven gebruiken hebben ook vaak last van droge ogen. Dit omdat ze dan voor een bestandsdeel uit die zalven allergisch zijn.

Klachten
Veel voorkomende klachten zijn:
* Branderige ogen.
* Dikke ogen.
* Overgevoelig voor licht.
Het gezichtsvermogen komt meestal niet in gevaar, mochten de klachten echter langer aanhouden of flink verergeren dan wordt er wel aangeraden om de huisarts te waarschuwen.

Kunsttranen
Om droge ogen te behandelen worden meestal kunsttranen voorgeschreven. Dit zijn gewoon oogdruppels, maar hebben de naam kunsttranen gekregen omdat ze de echte tranen tijdelijk vervangen. Zo kunnen de ogen weer herstellen.

Lenzen
Droge ogen komen vaak voor bij mensen met contactlenzen. Vaak is een allergie dan de boosdoener. De oogarts kan dan bekijken welke lenzen wel goed zijn. In sommige gevallen zal het afgeraden worden om lenzen te kiezen. Men zal het dan gewoon met een bril moeten doen.