Dagboek van Anne Frank

Annelies Marie Frank beter bekend als Anne Frank werd op 12 juni 1929 in Frankfurt am Main in Duitsland geboren. Anne Frank werd bekend door haar dagboek dat ze tijdens de tweede wereld oorlog bijhield toen ze ondergedoken zat aan de Prinsengracht in Amsterdam.


Wie was Anne?
Anne Frank was van Joodse afkomst. Ze was geboren in Duitsland en verhuisde in 1933 naar Nederland. De jodenvervolging was toen in Duitsland in opkomst en om te voorkomen dat ze werden opgepakt verhuisde de familie Frank naar Nederland. Daar woonden ze aan het Merwedeplein gelegen achter het bekende Victorieplein in Amsterdam. Anne verloor haar Duitse nationaliteit omdat ze Joods was. Dit door een nieuwe wet die toen in Duitsland werd ingevoerd en waar alle Joden mee te maken kregen. Ook al woonde Anne in Nederland, ze heeft nooit het Nederlands staatsburgerschap gekregen. Ze was dus officieel geen Nederlandse.

Het achterhuis
De onderduik plannen van de familie Frank bestonden al langer. Toen het gevaar van de Nazi’s steeds dichterbij kwam en Anne’s zus Margot een oproep kreeg om zich te melden werden deze plannen sneller dan gewenst uitgevoerd. Anne was net 13 jaar toen ze in 1942 onderdoken. Dit gebeurde aan de Prinsengracht 263 waar de vader van Anne Otto een bedrijf had gevestigd genaamd Opekta. Achter in het gebouw was alles klaar gemaakt voor de familie om er langere tijd te kunnen verblijven. De onderduikplek werd door de bewoners “Het Achterhuis” genoemd. Het zou een veilige plek moeten zijn omdat er niemand kwam. Alleen beneden en aan de voorkant werd gewerkt. Om het achterhuis beter te verstoppen voor het geval er toch iemand per ongeluk boven zou komen werd er bij de ingang een boekenkast geplaatst. Zo viel het niet op dat er een ingang naar boven was. Omdat er toch risico ontstond om ontdekt te worden gelden er zeer strenge regels. Op bepaalde tijden moest men stil zijn en de wc en kranen mochten alleen gebruikt worden als beneden alles afgesloten was. Alleen in de weekenden mocht men naar beneden. Sommige luisterden daar naar de radio die op kantoor stond of namen een ontspannend bad in een van de overige ruimtes.

Bewoners
Een tijd lang woonden de Familie Frank alleen in het achterhuis. Dit waren vader Otto, Moeder Edith, Zus Margot en Anne. Later werd het drukker in het achterhuis en volgde de familie van Pels bestaande uit Meneer, Mevrouw van Pels en hun zoon Peter. In Anne's dagboek werd deze familie de familie van Daan genoemd. Later volgde ook nog tandarts Fritz Pfeffer. Hij werd in het dagboek Heer Dussel genoemd.

Dagboek
Net voor hun onderduiken had Anne haar 13e verjaardag gevierd. Omdat ze graag schrijfde had ze van vader Otto een mooi dagboek gekregen. Dit dagboek noemde zij Kitty. Zo had ze het gevoel dat wat ze schreef tegen een persoon verteld werd. Een persoon waar ze op kon vertrouwen en veel steun aan had. Alles schreef Anne in haar dagboek opgeschreven zoals de ruzies met haar moeder en haar liefde voor Peter. Ook brieven aan haar vriendinnen die ze achter had gelaten werden in het dagboek geschreven.
Daglicht

Alles was afgedekt in het achterhuis. Vooral ramen werden bedekt met karton en dekens of lakens. Alleen de zolder zorgde voor een blik naar buiten toe. Voor Anne was dit haar enige connectie met de buiten wereld en ze bracht dan ook veel tijd boven op zolder door. Ze droomde er weg en keek urenlang naar buiten. In haar dagboek schrijft ze er ook veel over. Bijvoorbeeld over de Westertoren die ze kon zien en horen en de mooie stevige kastanjeboom die in de tuin stond. Deze boom staat er nog steeds en wordt de Anne Frank boom genoemd. Takjes zijn over de hele wereld gepland zodat de boom altijd zal blijven voortleven.

Verraden
Na meer dan 2 jaar ondergedoken te hebben gezeten en met de bevrijding in zicht werd de familie Frank ontdekt. Ze kwamen in verschillende kampen terecht. Anne ging via Westerbork naar Auschwitz-Birkenau en later in het kamp Bergen Belsen. Anne is altijd met haar zus Margot samen gebleven. De kampen waren zwaar en er heerste veel ziektes. De zusjes raakten erg verzwakt en ziek.

Overleden
In 1945 stierf Margot tussen februari en maart. Iets daarna stierf Anne. De zusjes zijn hoogstwaarschijnlijk gestorven aan vlektyfus. Alleen vader Otto overleefde de oorlog.
Na zijn terugkeer heeft hij nog gezocht naar zijn familie, maar hoorde later dat Anne en Margot waren gestorven. Miep Gies was een van de helpers van de onderduikers en had na de inval en arrestatie van de onderduikers in het Achterhuis papieren en het dagboek van Anne gevonden. Ze heeft er nooit in gelezen, maar het bewaard tot Anne of iemand anders van de familie terug zou komen. Toen men zeker wist dat Anne niet meer terug zou komen heeft ze het dagboek aan vader Otto gegeven die dit later in naam van Anne heeft laten publiceren.

Hoe werd de familie Frank ontdekt?
De familie Frank is wellicht verraden. Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg men geld als men tips kon geven over de verblijfplaatsen van ondergedoken Joden. Het vermoeden is er dat inbrekers hen verraden hebben of een van de personeelsleden. Ook nu is hier geen duidelijkheid over en blijft het een raadsel.

Helpers
De onderduikers hadden hulp van een aantal mensen die vader Otto vertrouwde.
Behalve Miep Gies hielpen ook Bep Voskuijl, Johannes Kleiman en Victor Kugler. Zij zorgen ervoor dat er eten, drinken en kleren bezorgd werden en dat de bewoners op de hoogte waren van het laatste nieuws.

Talen
Het dagboek van Anne is zo bekend geworden, dat het wereldwijd al miljoenen keren is uitgebracht in vrijwel alle bedenkbare talen. Het is een manier om mensen te laten weten wat zich tijdens de tweede oorlog afspeelde in het achterhuis en hoe mensen in gevangschap leefden. Het dagboek het bekendste wat Anne schreef. Toch heeft ze niet alleen het dagboek geschreven. Ook is er een boekje van haar uitgebracht genaamd het mooie zinnen boek. Het betreft teksten en gedichten die Anne in het achterhuis schreef. Dit boekje werd in 2004 uitgegeven.

Anne Frank Huis
Het achterhuis waar de familie Frank ondergedoken zat wordt het Anne Frank Huis genoemd. Het is open voor publiek en jaarlijks brengen veel toeristen een bezoek aan het achterhuis in Amsterdam. Je kunt rondlopen in het achterhuis en krijgt zo het gevoel wat de onderduikers ook hadden. Ben je in Amsterdam breng dan zeker een bezoek aan het Anne Frank Huis. Het is zeker de moeite waard en het zal je zeker raken.