Hoe wordt een gazon onderhouden

Een gazon is ideaal als u ook een mooie opening in uw tuin wilt creëren. Uw kinderen kunnen er ook mooi in spelen. Een gazon vergt echter wel onderhoud. Als het gras van zo’n 3 tot 5 centimeter heeft bereikt moet het in principe worden gemaaid. Bij een periode van droogte of is er veel schaduw dan wordt het advies gegeven het gras te laten groeien tot ongeveer 7 centimeter alvorens het moet worden gemaaid. In zo’n droge periode moet er wel extra water worden bijgegeven.


Een gazon blijft het mooist als het wordt gelegd op een luchtige en humusrijke ondergrond. Meestal wordt bij de aanleg van een gazon ongeveer 15 centimeter grond gemengd met de humus in de vorm van aarde. Dit geheel wordt vervolgens netjes fijngeharkt en geëgaliseerd. Nu is er een kruimelachtige structuur. Nu wordt het graszaad uitgestrooid. Als tip wil ik u meegeven om het graszaad te vermengen met scherp zand zodat het met winderig weer niet de kans krijgt weg te waaien. Vervolgens wordt de grond gewalst of met plankjes aangetrapt. Geef vooral bij veel mooi weer iedere dag water. April/mei en augustus/september zijn de beste tijden om een gazon aan te leggen.

Een gazon zorgt ervoor dat mos en onkruid minder kans krijgt. Naast regelmatig maaien wordt ook aangeraden de afgevallen bladeren eraf te halen want anders kan het gras gaan verstikt.

Om een mooi gazon te houden wordt geadviseerd om twee keer per jaar bij te mesten. Hier is speciaal voorjaarsmest en nazomermest voor verkrijgbaar. Pas wel op dat u het gazon niet overmatig bemest want dat werkt verontreinigend en het gras kan dan gaan verbranden.

Een gazon is een mooie open ruimte in uw tuin. Van hieruit kunt u borders of de planten en bloemen goed zien. Zelfs al zou u het gazon niet zo goed onderhouden dan nog zullen de grassprieten niet zo hoog worden. Vaak wordt van een gazon gesproken als het goed wordt onderhouden. Een normale grasmaat wordt vaak intensief gebruikt door kinderen of bij een potje voetbal.

Als u op zoek bent naar een geschikt gazonmengsel moet u ook letten op het aantal vierkante meters. Gazonmengsels zijn ruwweg te verdelen in twee categorieën namelijk een gazon waarop kinderen moeten kunnen spelen en een gazonmengsel wat een heel fijne grasmaat moet opleveren. Gemiddeld genomen levert dertig gram gazonmengsel op 1 vierkante meter een goede en gesloten grasmat op. Na 4 tot 6 weken kan er al voor de eerste keer worden gemaaid.