Opruimtips

De troep kan zich behoorlijk om je heen verzamelen. Je weet niet waar je beginnen moet om alles een plek te geven. Zet een lekker muziekje op en ga aan de slag met de volgende tips.


Administratie
Maak eerst stapels van al het papierwerk. Sorteer ze, bijvoorbeeld in: belangrijk (bekijken!), weg, lopend en afgehandeld. Daarna gooi je de stapel “weg” zonder er verder na om te kijken in de papierbak. De afgehandelde zaken doe je in een order met tabs, die je zo onderverdeeld hebt dat je de zaken gemakkelijk terug kunt vinden. Trek iedere week een half uurtje uit voor je administratie. Dan kun je het prima bijhouden. Plak een “nee”sticker tegen reclame op je brievenbus. Dit scheelt een kilo papier per week.

Vaste plek
Organiseer voor alles een vaste plek in het huis en laat alle huisgenoten zich hieraan houden. Regel een goede (grote!) kapstok, zodat iedereen zijn jas netjes op kan hangen. Geef kranten, speelgoed, lege flessen en dergelijke een vaste plaats. Een vaste plek voor alles schept alvast wat orde in een chaotisch huishouden.

Plastic opbergboxen
De winkels die huishoudelijke artikelen verkopen, hebben ze in alle vormen, maten en kleuren: de opbergboxen. Kies voor plastic, want dit kun je makkelijk schoonhouden. Hierin kun je van alles opruimen. Stapel ze op elkaar. Omdat de dozen enigszins doorzichtbaar zijn, kun je altijd zien wat er in zit, maar je kunt er ook labels op plakken.

Gooi eens iets weg
Op zolder staan vaak dozen vol met spullen waar jarenlang niet meer naar gekeken wordt. Maak een selectie uit wat nog nodig is om bewaard te worden en wat weg kan. Heb je er al meer dan een jaar niet naar omgekeken? Gooi het dan weg.

Rustig aan
Een zolder, kelder of schuur opruimen kan een behoorlijke klus zijn en daarom zeer demotiverend werken. Neem daarom niet teveel hooi op je vork maar begin in stappen. Maak een stappenplan en spreek met jezelf af welke zaken je die dag in ieder geval aangepakt wilt hebben.