Muizenplaag

Opeens ontdek je dat je bezoek hebt van een muis. Plotseling rent daar het kleine knaagdier door je woonkamer. Je wilt hem vangen, maar het beestje is je veel te snel af. Er zijn ook andere manieren om te ontdekken dat je last van muizen hebt. Het zijn vooral in de herfst- en wintermaanden dat muizen de warmte van huizen opzoeken.


Muizen laten zich liever niet zien aan de huiseigenaar. Maar ze zijn behoorlijk brutaal en kunnen zich met snelle spoed van keuken naar eetkamer verplaatsen. Dat gebeurt voornamelijk in de nachtelijke uren. Overdag slapen ze. Je kunt de aanwezigheid van muizen op verschillende manieren ontdekken. Langs de plinten op de vloer (vooral in de keuken) liggen zwarte rijstkorrels. Dit zijn muizenkeutels.

Muizen plassen ook in de woning. Je herkent het aan de natte of opgedroogde plekken op vloeren of kledingkasten. Met hun tanden maken ze gaten in verpakkingen, kasten en kleding. Dat laatste doen ze vooral als ze een nest gaan bouwen. Daar komt overigens ook een sterke geur van af.
Muizen wil je niet in je huis hebben. Tenzij je verzamelaar bent en een warm hart draagt voor de diverse muizensoorten. Er zijn mensen die ze leuk vinden als huisdier. Huis- tuin- en keukenmuizen zijn niet goed voor de gezondheid. Ze dragen parasieten bij zich die virussen over kunnen brengen.

Je kunt de muis proberen te vangen met een zogenaamde muizenval. Muizen vang je er echter niet zo snel mee, en stel dat er meer muizen zijn? Die vang je echt niet allemaal met een muizenval. Je kunt bij de drogist speciaal muizengif verkrijgen. Het gif is vrij mild en werkt niet altijd. Er schijnen al veel muizen immuun voor zijn geworden. Diervriendelijker (hoewel?) is het om een kat aan te schaffen. Een kat jaagt uit nature achter de muis aan. Heb je echter last van een muizenplaag, dan schakel je beter een professionele bestrijdingsdienst in.