De snelle maar grondige schoonmaak

Iedereen houdt van een opgeruimd huis, maar niet iedereen houdt van (dagelijks) schoonmaken. Nu hoef je er geen grote operatie van te maken om je huis in een handomdraai een goede schoonmaakbeurt te geven. Volg dit stappenplan en de klus is snel geklaard.


1. Zorg voor frisse lucht

Zet alle ramen open om alle ruimtes goed te luchten. Laat ze open staan tot je klaar bent met opruimen. Je huis moet overigens te allen tijde goed geventileerd worden.

2. Alle troep in de vuilniszak

Ga je kamer rond met een vuilniszak. Gooi alles weg wat op afval lijkt. Gooi ook meteen die spullen weg die alleen maar stof opvangen en verder geen emotionele of functionele waarde hebben. Hoe minder obstakels, hoe sneller de volgende opruimbeurt.

3. Alles een vaste plaats

Geef je spullen een vaste plaats. Een vaste plaats zorgt ervoor dat je spullen sneller op hun plek terug legt. Dit zorgt voor een langer omgeruimd huis.

4. Soppen

Nu alles is opgeruimd of weggegooid kun je een sopje maken. Alles wat een sop kan verdragen, neem je ermee af. Begin van boven naar beneden. Dus eerst bovenop de kasten, daarna de planken en als laatste de vloer (als die tegen een sop kan).

5. Stofzuigen

Dan is nu de stofzuiger aan de beurt. Je kunt je vloer stofzuigen, maar je kunt ook even langs de bovenkant van de gordijnen en de stofslierten aan het plafond mee pakken. Vind je dat niet handig met je stofzuiger? Pak dan even een plumeau.

6. Finishing touch

Je bent al klaar. Het huis is weer schoon. Voor de finishing touch kun je nog een vers bloemetje op tafel zetten.