Skaten

Skaten of skeeleren is een ideale bezigheid om tijdens de lente of de zomer uit te oefenen. Het is goed voor de conditie, je toert heerlijk door de mooie natuur en je kunt het alleen of met een groep doen.


Het verschil tussen skates en skeelers zit hem in de wieltjes. Beide zijn in-line, want de wieltjes staan op één rij achter elkaar. Skates hebben 4 wieltjes en zijn daardoor wendbaar en geschikt om handige kunstjes mee te doen of korte afstanden te rijden. Skeelers hebben 5 wielen en zijn bijzonder geschikt voor de lange tochten. Tevens beschikken skeelers niet over een remblok en skates wel. Het is dus goed van te voren te overwegen wat je ermee wilt gaan doen.

Denk tijdens het skaten of skeeleren om je eigen veiligheid en dat van de mede weggebruikers. Draag pols- knie- en elleboogbeschermers voor het vallen. En een goede helm is ook aan te bevelen. Wanneer je mee gaat doen met skate tochten is in de meeste gevallen een helm zelfs verplicht. Draag kleding die je beschermd bij het vallen voor schaafwonden. Je kunt nog zo’n ervaren skater zijn, een ongeluk in de vorm van een tak of steentje ligt in klein hoekje. Kijk tevens uit bij regenachtig weer. Aan te raden is dan niet te gaan skaten vanwege een te glad wegdek.
Wie nog wat onzeker is kan een aantal lessen nemen. In deze lessen leer je de een goede skate houding en de diverse rem technieken zoals onder andere het remmen met je remblok, de sleepstop, de grasstop en de draaistop.
Voor de veiligheid van het verkeer, dien je je te houden aan de verkeersregels die er gelden. Zorg dat je hiervan goed op de hoogte bent.

Zoals gezegd zijn er vele soorten skates en skeelers in de handel te verkrijgen. Zo zijn er de inline hockey skates voor ijshockey op straat, voor het stunt skaten de agressieve skates, de alom bekende rolschaatsen voor het kunstrijden en voor skaten ter ontspanning de fun skates. Wie aan wedstrijden en lange toertochten mee wil gaan doen, kan het beste kiezen voor skeelers. Dan zijn er ook nog verschillen in de grote van de wieltjes, hoe groter de wielen hoe harder je gaat. En de hardheid van de wielen, hoe harder de wielen hoe minder grip, maar meer snelheid je hebt.

Zorg na aanschaf van skates of skeelers ook voor een goed onderhoud. Wanneer je hebt gereden op een wat nat wegdek, maak dan je wielen en lagers goed schoon. Eens in de zoveel tijd dien je met de meegeleverde inbussleutel de lagers los te maken en grondig te reinigen en te smeren. Ook de wieltjes dien je eens in de zoveel tijd van plek te wisselen, omdat deze onregelmatig slijten. Dit alles is voor het langer in stand houden van de skates en voor meer rij plezier.