Postzegels verzamelen

De echte postzegelverzamelaar is altijd in de weer om de nieuwste postzegels van TNT Post te kunnen bemachtigen. Al zijn er natuurlijk veel manieren om een postzegelverzameling te beginnen of om weer aan te kunnen vullen. Een goedkope manier om snel aan postzegels te komen is een postzegelmapje van een bepaald onderwerp kopen in een postzegelwinkel of een andere winkel. Als u een andere filatelist kent kunt u natuurlijk ook postzegels gaan ruilen.


Iedereen ontvangt wel post waar soms ook een postzegel op zit. Deze postzegel kan er natuurlijk worden afgeweekt. De wat gevorderde postzegelverzamelaar zal vast zo nu en dan een postzegelmarkt bezoeken. Op deze manier kan er op een gerichte manier worden gezocht naar net die ene ontbrekende postzegel.

Deze hobby kan een leven lang duren maar kan ook afgelopen zijn na een bepaalde tijd. Wellicht zijn er postzegelalbums vol gespaard met de mooiste postzegels. Iedere postzegelverzamelaar heeft er plezier in (gehad) om postzegels te verzamelen. Vindt u deze hobby nu niet meer zo leuk dan kunt u de postzegelalbums altijd nog verkopen. Uw postzegels vallen vast weer in de smaak van een andere liefhebber.

De waarde van de postzegels bestaat uit de gebruikswaarde en de verzamelwaarde. De gebruikswaarde is het bedrag wat op de postzegel staat afgebeeld. De postzegels verliest zijn gebruikswaarde als de postzegels is afgestempeld. Ook is de verzamelwaarde dan lager geworden tenzij er een zeldzame stempel op is gestempeld of als de postzegel is gestempeld in een zeldzaam kantoor. De verzamelwaarde is natuurlijk afhankelijk van vraag en aanbod.

Een zeldzame postzegel is vanzelfsprekend veel meer waard dan een postzegel die in een grote oplage is gedrukt. Vooral de postzegels van na 1960 zijn maar weinig waard omdat deze allemaal in een grote oplage worden gedrukt. De oude postzegels hebben daarentegen echte verzamelwaarde al hangt dat natuurlijk ook wel af van de staat van de postzegel. Als er maar een tandje ontbreekt van de postzegel dan drukt dat de waarde al enorm. Ook mag de postzegel geen scheurtjes bevatten, de postzegel mag niet verdund zijn en de gom van de achterkant van de postzegel dient nog aanwezig te zijn.

Een postzegelverzamelaar gaat dus met zorg om met zijn postzegels en doet ze vanzelfsprekend in een postzegelalbum. Worden de postzegels goed bewaard in een geschikte omgeving dan treedt er bovendien minder snel papierschimmel op want dit heeft natuurlijk ook een negatief effect op de waarde.