Verschillende spaarmogelijkheden

Natuurlijk kent iedereen de spaarrekening en de internetspaarrekening is ook inmiddels al behoorlijk ingeburgerd. Naast deze vormen van sparen, kun je echter ook kiezen voor andere spaarvormen. Ze zijn misschien minder flexibel wat geld opnemen betreft, maar op de lange duur haal je wel meer rente uit je spaargeld.


De gewone spaarrekening is een spaarvorm waar je in bepaalde gevallen je spaargeld direct weer kunt opnemen als je het nodig hebt. Meestal is de rente van een dergelijke rekening variabel. De bank heeft de vrije hand om de rente steeds te wijzigen. De internetspaarrekening biedt doorgaans iets hogere rente. De bank heeft ook minder “werk” aan deze spaarvorm. In feite regel je alles zelf zonder dat er een medewerker van de bank aan te pas komt. Dat maakt deze manier van sparen voor een bank een stuk voordeliger.

De groene spaarrekening is een vergelijkbaar met de gewone spaarrekening. Het spaargeld wordt alleen in groene projecten gebruikt. De rente is meestal hetzelfde als die van de gewone spaarrekening. Je kunt ook kiezen voor groene bankbrieven. Ook hier wordt het geld alleen besteed in groene projecten. De rente van een groene bankbrief is meestal lager dan die van de groene spaarrekening. Toch levert deze spaarvorm meer op. Je krijgt namelijk een fiscaal voordeel, want je hoeft geen 1,2 procent vermogensrendement aan de Belastingdienst te betalen.

Kun je het geld langere tijd missen, dan is het deposito sparen een goede optie om meer rente te behalen. Het spaargeld staat voor een langere tijd vast. Je spreekt met de bank af welke periode het zal betreffen. Hoe langer je het geld vast zet, hoe hoger het rentepercentage.

Via je werkgever kun je ook sparen. Er zijn gunstige regelingen in de vorm van een spaarloon en levensloopregeling. Deze manier van sparen levert vooral fiscaal voordeel op. De overheid heeft wel geregeld dat je maar een maximum bedrag mag sparen op deze wijze. Ieder jaar wordt dit maximum bedrag wettelijk vastgesteld.