Slim geld sparen

Iedereen kan sparen. Misschien denk je dat het in jouw situatie onmogelijk is om te sparen, maar niets is minder waar. Neem de uitdaging aan en neem je financiële positie eens onder de loep. Wie weet kom je tot de conclusie dat er toch mogelijkheden zijn een leuk bedrag bij elkaar te sparen.


Het is allereerst belangrijk een goed overzicht over je financiële situatie te verkrijgen. Maak hiervoor een overzicht dat bestaat uit twee kolommen. Eén voor de inkomsten en één voor de uitgaven. Maak je lijst van uitgaven zo gedetailleerd mogelijk. Het kost even wat moeite, maar denk aan de plannen die je met het spaargeld waar kunt maken. Houd een huishoudboekje bij, waarin je alle uitgaven van een maand bijhoudt. Nu weet je precies hoeveel je uitgeeft.

Overstijgen je uitgaven je inkomsten? Dan moet je inkopen gaan schrappen. Welke kosten zijn beslist niet noodzakelijk? Je kunt voor alternatieven kiezen. Lunch je iedere dag op je werk in de kantine? Neem een lunchpakket uit huis mee. Wees creatief. Zorg dat je uitgaven krimpen. Geef je aan boodschappen honderd euro per week uit? Maak daar vijfenzeventig euro van. Geef je normaal cadeaus ter waarde van vijftien euro? Maak er het komende jaar maximaal tien euro van. Je kunt op alle uitgaven tien procent besparen (behalve van de vaste lasten). Nu houd je zeker wat geld over.

Je kunt nu geld opzij gaan zetten. Je salaris of uitkering wordt op regelmatige tijden overgemaakt. Zorg dat je direct wat geld op een spaarrekening zet, dan merk je er het minste van. Begin niet meteen te groot, maar houd het bij kleine bedragen. Je kunt daarnaast iedere week 2,50 euro overschrijven. Dat is toch 10 euro per maand en 120 euro per jaar. Bij veel supermarkten kun je door middel van een klantenkaart geld sparen. Je spaart dan een klein percentage van de kosten van de boodschappen. Het is een prima manier om ongemerkt wat geld opzij te zetten.