Heeft sparen nog zin

De grote verliezen met beleggingsproducten hebben mensen massaal doen beslissen hun spaartegoeden liever hier ver vandaan te houden en te storten op veilige spaarrekeningen. Dat is echter niet goed voor de economie, meenden grote banken als de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Centrale Bank. De economie heeft namelijk investeerders nodig, waarbij financieel risico onvermijdelijk is. De banken besloten, om de economie niet te ver te laten zakken, tot een renteverlaging.


De rente van veel spaarrekeningen komt vandaag amper boven 2 procent uit. Je kunt je gaan afvragen of sparen nog wel zinvol is. Banken hoeven weinig moeite te doen om de spaarrekeningen aan te prijzen. De voorzichtige spaarders komen vanzelf. Daarom zijn de leuke acties waar meer geld te halen valt, ver te zoeken. Maar wat kun je doen?

Als je meer risico durft te nemen, kies je toch voor beleggen. Je kunt er meer rendement uit halen. Hoe hoger het risico je geld te verliezen, des te hoger de beloning voor als het goed blijkt te gaan met je belegging. Het is een behoorlijk risico, want je kunt al je geld kwijtraken.

Een spaardeposito brengt meer rente op dan een spaarrekening, omdat je het spaargeld langere tijd uitleent aan de bank. Je kunt tussentijds geen geld opnemen. Er is weinig flexibiliteit, maar je weet precies wat je gedurende de looptijd aan rente ontvangt.

Je kunt je spaargeld op de gewone betaalrekening laten staan. Waarschijnlijk is het rentepercentage zo goed als nihil. Een andere optie is het geld op te bergen in je huis. Je verdient er niets mee, en of het wel zo veilig is? Je huis kan afbranden of er kan een dief met het geld vandoor gaan.