Nabestaandenpensioen

Het is niet leuk om te denken aan een eventueel overlijden. Toch zijn er belangrijke zaken waar je toch rekening mee moet houden en die je al tijdig geregeld moet hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden. Je wilt natuurlijk dat je partner en eventuele kinderen goed achterblijven als je er zelf niet meer zult zijn.


Nabestaandenpensioen
Een gewoon ouderdomspensioen wordt vaak uitgebreid met een nabestaandenpensioen. Mocht je te overlijden komen dan zal een partner of kinderen een pensioen uitgekeerd krijgen. Dit zal dan maandelijks gebeuren. De hoogte van deze uitkering hangt uiteraard af van welk soort nabestaanden pensioen je hebt en voor welke bedragen je gekozen hebt.

Soorten pensioenen
Een nabestaandenpensioen is er in twee soorten.
• Het pensioen wat je zelf opbouwt.
• Het pensioen dat je tijdens je werk opbouwt.
Je kunt zelf een nabestaanden pensioen opbouwen. Je kunt er voor kiezen om maandelijks een bepaald bedrag opzij te zetten en te investeren in dit pensioen. Hier moet je zelf onderzoek naar doen en zelf in werking stellen. Het pensioen dat je tijdens je werk opbouwt wordt geregeld door je werkgever. Je hoeft hier niets aan te doen alleen te zorgen dat je weet waar dit pensioen loopt en hoe je dit indien nodig kunt opvragen.

Bijmet nabestaandenpensioen
Al je gescheiden bent en je hebt wel in de jaren dat je samen was een nabestaanden pensioen opgebouwd dan heeft de ex partner na je overlijden recht op een gedeelte van dat pensioen. Dit wordt berekend op de jaren dat je getrouwd was. Een eventuele nieuwe partner heeft wel recht op dit pensioen, alleen zal deze minder krijgen. Voor je nieuwe partner kun je dus het beste zorgen dat er een nieuw penisoen wordt afgesloten. Indien dit niet gebeurd kan deze voor nare verrassingen komen te staan.

Samen wonen
Mensen die samen wonen hebben volgens de wet geen recht op een nabestaanden pensioen. Wel zijn er enkele pensioenbedrijven die een bepaling in hun regels hebben opgenomen die gelden voor samen wonen. Beter nog is dat dit opgenomen wordt in een eventueel samenlevingscontract. Een samenlevingscontract is een contract waarin alle belangrijke zaken vermeld worden zoals:
• Wie krijgt wat?
• Wat gebeurt er met eventuele kinderen.
• Wat gebeurt er met eventuele huisdieren.
• Hoe worden de financiën verdeeld.
Zo heeft men altijd iets op papier staan mocht de relatie verkeerd aflopen en mocht men uit elkaar gaan. Het contract wordt bij de notaris opgesteld en getekend.