Koopdrang

Het is vandaag de dag gemakkelijk om aan spullen te komen. Als je het geld even niet hebt, doe je de betaling in termijnen. Of je gebruikt je creditcard. Betalen kan altijd nog. Misschien raken veel mensen in de schulden omdat er gelegenheid toe is. Natuurlijk is de hoofdoorzaak de verleiding. De verleiding om dingen te kopen. Niet omdat je ze nodig hebt, maar gewoon voor de heb(zucht).


Vind je zelf dat je uitgaven extreem hoog zijn? Ga dan eens na waar je het geld aan uit geeft. Zitten daar veel zaken tussen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Misschien is er bij jou wel sprake van koopdrang. Andere benamingen voor koopdrang zijn: koopziekte of koopwoede. De meeste mensen kopen irrationeel om een leegte te vullen. Die leegte kan bestaan uit eenzaamheid, depressie, onvrede, een laag zelfbeeld, maar ook gek genoeg, een lege portemonnee of bankrekening. Koopdrang komt meestal voort uit een psychologisch probleem.
Wat dat probleem ook mag zijn, koopdrang is niet goed voor je financiële positie.

Door schulden te maken creëer je een groot probleem erbij. Een aantal zaken kun je doen om je koopdrang in toom te houden. Begin met je huishoudportemonnee. Vul die wekelijks met een vast bedrag aan huishoudgeld. Pin niet meer dan dat en leg de pinpas op een veilige plaats waar je niet snel aan kunt komen. Je mag alleen het gereserveerde bedrag per week betalen. Ga boodschappen doen met een gevulde maag.

Doe je creditcard weg als je het regelmatig gebruikt voor impulsieve aankopen. Koop geen spullen meer als je daar het geld niet voor hebt. Spaar ervoor. Neem niet direct geld mee naar de winkel voor een eventuele aankoop. Dan moet je eerst naar huis om het geld op te halen. In de tussentijd is er tijd om er goed over na te denken of je het artikel echt nodig hebt.
Als je deze richtlijnen een tijdje opvolgt, zul je merken dat je steeds bewuster wordt van je aankopen (én uitgaven).