Verantwoord geld lenen

Veel huishoudens kampen met schulden. Tot voor kort kon je met groot gemak een lening nemen. De overheid heeft ingegrepen. Geldverstrekkers zijn verplicht leenproducten te voorzien van de slogan: Past op! Lenen kost geld. De bedoeling hierachter is mensen bewust te maken dat geld lenen niet goedkoop is.


Wanneer je geld wilt lenen, is het verstandig één en ander in kaart te brengen. Het geleende bedrag zal in maandelijkse termijnen moeten worden afgelost. Het is belangrijk te weten hoeveel geld je maandelijks voor deze aflossing kunt missen. Houd daarbij ruimte voor een bedrag, bestemd voor overige, onvoorziene uitgaven en houd er ook rekening mee dat er tijden kunnen komen dat je bijvoorbeeld door ontslag of ziekte er financieel op achteruit kunt gaan.

Er zijn veel verschillende soorten leningen. Het loont zich uit te zoeken welke lening het voordeligst is. Let daarbij niet alleen op de laagste rente. Informeer of de bedongen rente de gehele looptijd hetzelfde blijft of variabel is. Variabele rentes kunnen opeens zeer hoog uitkomen. Lees van verschillende kredieten de voorwaarden goed door. Je kunt de verschillende leenvormen goed met elkaar vergelijken door diverse offertes aan te vragen. Leenvormen als kopen op afbetaling (postorderbedrijven), roodstand en creditcards zijn de duurste kredieten.

Heb je eenmaal een lening afgesloten dan blijft het belangrijk je financiële situatie in de gaten te houden. Soms kan het voordeliger zijn je lening over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Vermijd roodstand omdat dit veel rente kost. Neem geen creditcard als je daarmee verleid wordt tot het doen van meer aankopen dan nodig. Bedenk dat je de rente over aankopen bij postorderbedrijven ongeveer de hoogste rente is.

Wanneer je financieel in de problemen bent geraakt en je bent niet in staat je schulden af te lossen, begin dan niet aan een grotere lening maar zoek direct hulp bij een professionele schuldhulpverlener.